۰۱-مرداد-۱۳۸۸, ۱۸:۵۲:۵۶
۰۱-مرداد-۱۳۸۸, ۱۹:۲۸:۴۱
نقل قول: فرق ریپل با نویز چیه ؟ریپل همون بقایای(!) موج سینوسی بعد از یکسو شدنه و پریودیک با یه شکل مشخصه.
ولی نویز به خاطر به خاطر محیط اطراف یا وسایل اطراف (مثل همین موتور) ایجاد میشه و تصادفی هم هست.
----------------
من صفحه دوم رو ندیدم برای همین پست تکراری شد.
۰۱-مرداد-۱۳۸۸, ۲۰:۰۵:۱۰
ببینید درست فهمیدم :
ریپل : ولتاژ DC خودش یه موج خیلی کمی داره که بهش میگن ریپل ! ریپل همیشه با این تغذیه DC هست.
نویز : یه جور ریپل خیلی قوی ! (که کمتر پیش میاد !)
اگه درست فهمیده باشم. تو این مدار میشه به جای دو جفت خازن سمت چپ، یه جفت خازن درست بعد از باتری (قبل از اون دوتا دیود) گذاشت. درسته ؟
در مورد خارن ها . . . چرا برای نویز از خازن (ظرفیت کم) و برای ریپل از خازن الکترولیت (ظرفیت بالا) استفاده شده ؟ فکر کنم اینطوری بهتر مفهوم نویز و ریپل رو بفهمم.
ممنون
ریپل : ولتاژ DC خودش یه موج خیلی کمی داره که بهش میگن ریپل ! ریپل همیشه با این تغذیه DC هست.
نویز : یه جور ریپل خیلی قوی ! (که کمتر پیش میاد !)
اگه درست فهمیده باشم. تو این مدار میشه به جای دو جفت خازن سمت چپ، یه جفت خازن درست بعد از باتری (قبل از اون دوتا دیود) گذاشت. درسته ؟
در مورد خارن ها . . . چرا برای نویز از خازن (ظرفیت کم) و برای ریپل از خازن الکترولیت (ظرفیت بالا) استفاده شده ؟ فکر کنم اینطوری بهتر مفهوم نویز و ریپل رو بفهمم.
ممنون
۰۱-مرداد-۱۳۸۸, ۲۱:۳۴:۲۳
نويز ريپل قوي نيست !!
شما وقتي گوشي موبايلت رو به مدار نزديك مي كني روش نويز مي اندازي !
چون نويز فركانس هاي بالايي هستند كه مي تونه باعث بهم ريختن مدار بشه و عملكرد اونو مختل كنه !
ولي ريپل ثابت بوده و هميشه هستش و از بين بردنش راحت تره !
ولي نويز مي تونه باشه يا نه ؟ زياد باشه يا كم ؟
و مي تونه نويز همه جا باشه . تو تغذيه . تو ورودي . تو خروجي . تو پايه مقاومت ها و قطعات . و ...
ولي ريپل تغييرات تغذيه هستش و فقط تو تغذيه هستش !
مي شه يه جفت خازن گذاشت ولي بهتره تغذيه ميكرو و موتور جدا باشه و واسه همون ديود گذاشتيم و خازن هاي تغذيه هم جداست تا اگه فرضا موتور براي 100 ميلي ثانيه خيلي جريان كشيد و خروجي باتري صفر شد خازن قبل رگولاتور بتونه تغذيه مدار ميكرو رو تامين كنه !
خازن هاي بزرگ ريپل رو مي گيرن و كوچيك هات نويز !
چون خازن هاي بزرگ ممكنه خودشون نويز بندازن و واسه جبران اون يه خازن كوچيك ( معمولا كنار ميكرو ) مي ذاريم تا نويز احتمالي رو كه فركانس بالايي داري و خازن در فركانس بالا اتصال كوتاه مي شه و در نتيجه نويز از سريق همون خازن كوچيكه اتصال كوتاه شده و از بين مي ره !
شما وقتي گوشي موبايلت رو به مدار نزديك مي كني روش نويز مي اندازي !
چون نويز فركانس هاي بالايي هستند كه مي تونه باعث بهم ريختن مدار بشه و عملكرد اونو مختل كنه !
ولي ريپل ثابت بوده و هميشه هستش و از بين بردنش راحت تره !
ولي نويز مي تونه باشه يا نه ؟ زياد باشه يا كم ؟
و مي تونه نويز همه جا باشه . تو تغذيه . تو ورودي . تو خروجي . تو پايه مقاومت ها و قطعات . و ...
ولي ريپل تغييرات تغذيه هستش و فقط تو تغذيه هستش !
مي شه يه جفت خازن گذاشت ولي بهتره تغذيه ميكرو و موتور جدا باشه و واسه همون ديود گذاشتيم و خازن هاي تغذيه هم جداست تا اگه فرضا موتور براي 100 ميلي ثانيه خيلي جريان كشيد و خروجي باتري صفر شد خازن قبل رگولاتور بتونه تغذيه مدار ميكرو رو تامين كنه !
خازن هاي بزرگ ريپل رو مي گيرن و كوچيك هات نويز !
چون خازن هاي بزرگ ممكنه خودشون نويز بندازن و واسه جبران اون يه خازن كوچيك ( معمولا كنار ميكرو ) مي ذاريم تا نويز احتمالي رو كه فركانس بالايي داري و خازن در فركانس بالا اتصال كوتاه مي شه و در نتيجه نويز از سريق همون خازن كوچيكه اتصال كوتاه شده و از بين مي ره !
۰۱-مرداد-۱۳۸۸, ۲۲:۰۲:۳۱
منظورم این بود که نویز شبیه ریپل (به این جهت که تغییر ولتاژه) ولی خیلی کوتاه. یعنی تغییرات ولتاژ ولی به مدت خیلی خیلی کوتاه (فرکانس بالا) ا البته میزان این تغییر (یعنی افزایش یا کاهش ولتاژ) میتونه خیلی بیشتر از ریپل باشه. الان درست شد ؟! ![Biggrin Biggrin](https://www.iranled.com/forum/images/smilies2/biggrin.gif)
یه سوال در مورد خازن. تو خیلی از نقشه های مدارها که میبینم ولتاژ خازن نوشته نشده. فقط ظرفبت رو مینویسن! خیلی از این کیت هایی هم که بستم نگاه میکنم ولتاژ خازن هاش خیلی زیاده. 50 - 20 - 10 . . . درحالی که تغذیه مدار خیلی کمتره ! اصلا منظور از ولتاژ که رو خازن مینویسن چیه ؟ به چه دردی میخوره؟
رفقا خیلی خیلی ممنون . . .
![Biggrin Biggrin](https://www.iranled.com/forum/images/smilies2/biggrin.gif)
یه سوال در مورد خازن. تو خیلی از نقشه های مدارها که میبینم ولتاژ خازن نوشته نشده. فقط ظرفبت رو مینویسن! خیلی از این کیت هایی هم که بستم نگاه میکنم ولتاژ خازن هاش خیلی زیاده. 50 - 20 - 10 . . . درحالی که تغذیه مدار خیلی کمتره ! اصلا منظور از ولتاژ که رو خازن مینویسن چیه ؟ به چه دردی میخوره؟
رفقا خیلی خیلی ممنون . . .
۰۱-مرداد-۱۳۸۸, ۲۲:۲۳:۳۳
معمولا تغييرات ولتاژ ريپل خيلي بيشتر از نويزه !
نويز فقط فركانسش بالاست و هميشگي نيست و هيچيش معلوم نيست . يعني مي تونه هر فركانسي داشته باشه ! ( معمولا دامنه كمي در دارن )
به نويزي كه همه فركانسها رو داشته باشه نويز سفيد مي گن !
حداكثر ولتاژي كه خازن مي تونه تحمل كنه رو روش مي نويسه ! ( يا با حروف مشخص مي كنه )
و بهتر است خازن هاي مدار ولتاژ قابل تحملشون بيشتر از ولتاژ دو سرشون در حالت معمولي باشه . ( معمولا 50 درصد بيشتر ) .
خازن ولتاژ بالاتر مشكلي تو مدار ايجاد نمي كنه و فقط قيمت و حجم رو زياد مي كنه !
نويز فقط فركانسش بالاست و هميشگي نيست و هيچيش معلوم نيست . يعني مي تونه هر فركانسي داشته باشه ! ( معمولا دامنه كمي در دارن )
به نويزي كه همه فركانسها رو داشته باشه نويز سفيد مي گن !
حداكثر ولتاژي كه خازن مي تونه تحمل كنه رو روش مي نويسه ! ( يا با حروف مشخص مي كنه )
و بهتر است خازن هاي مدار ولتاژ قابل تحملشون بيشتر از ولتاژ دو سرشون در حالت معمولي باشه . ( معمولا 50 درصد بيشتر ) .
خازن ولتاژ بالاتر مشكلي تو مدار ايجاد نمي كنه و فقط قيمت و حجم رو زياد مي كنه !
۰۲-مرداد-۱۳۸۸, ۰۱:۲۶:۳۸
تشکر . . . خیلی چیزا برام روشن شد.
به عنوان آخرین سوال ها :
یعنی چی خروجی باتری صفر میشه ؟ این چه جور حالتیه که ممکنه پیش بیاد ؟
--------------
اون خازن کنار موتور کارش چیه؟! چرا اونطوری وصل شده ؟! اختلاف پتانسیل دو سرش یکیه !
به عنوان آخرین سوال ها :
نقل قول: مي شه يه جفت خازن گذاشت ولي بهتره تغذيه ميكرو و موتور جدا باشه و واسه همون ديود گذاشتيم و خازن هاي تغذيه هم جداست تا اگه فرضا موتور براي 100 ميلي ثانيه خيلي جريان كشيد و خروجي باتري صفر شداون دوتا دیود برای چیه ؟ اگه حذف بشن چه اتفاقی میفته ؟
یعنی چی خروجی باتری صفر میشه ؟ این چه جور حالتیه که ممکنه پیش بیاد ؟
--------------
اون خازن کنار موتور کارش چیه؟! چرا اونطوری وصل شده ؟! اختلاف پتانسیل دو سرش یکیه !
۰۲-مرداد-۱۳۸۸, ۰۱:۳۷:۰۵
اون دو تا ديود براي اينه كه تغذيه موتور از ميكرو جدا باشه و تغييرات موتور برنگرده ( چون ديود از يكسو برقو عبور مي ده ) .
بهتره حذف نشه ! حداقل ديود قبل رگولاتور حذف نشه !
بشه هم اتفاقي نمي افته !
فكر كن يه سه تا باتري موبايل معمولي سري براي تغذيه موتور وصل كرده ايم و موتور در حالت معمول 100 ميلي آمپر مي كشه ولي هنگامي كه با اخرين سرعت در حالت چرخش باشد و ما ناگهان تغذيه اونو برعكس كنيم ( فرضت ربات به يه زاويه 90 رسيده و براي گردش بايد موتور فوق برعكس بچرخه ) در اين هنگام مي بيني موتور براي كمتر از ثانيه حدود دو آمپر مي كشه كه باعث مي شه باتري افت ناگهاني زيادي پيدا كنه و فرضا ولتاژ باتري براي 200 ميلي ثانيه به كمتر از 5 ولت برسه !
اون ديود ها و خازن ها باعث مي شه تعذيه ميكرو ثابت بمونه و هيچ مشكلي براي ميكرو پيش نياد !
خازن كنار موتور هم براي جبران تغييرات ناگهاني ولتاژ دو سر موتور هستش ! ( از اين قضيه جلوگيري مي كنه )
مي دونيم كه دو سر خازن نمي تونه تغييرات ناگهاني ولتاژ داشته باشه . ( جريان سلف هم نمي تونه تغييرات ناگهاني داشته باشه )
بهتره حذف نشه ! حداقل ديود قبل رگولاتور حذف نشه !
بشه هم اتفاقي نمي افته !
فكر كن يه سه تا باتري موبايل معمولي سري براي تغذيه موتور وصل كرده ايم و موتور در حالت معمول 100 ميلي آمپر مي كشه ولي هنگامي كه با اخرين سرعت در حالت چرخش باشد و ما ناگهان تغذيه اونو برعكس كنيم ( فرضت ربات به يه زاويه 90 رسيده و براي گردش بايد موتور فوق برعكس بچرخه ) در اين هنگام مي بيني موتور براي كمتر از ثانيه حدود دو آمپر مي كشه كه باعث مي شه باتري افت ناگهاني زيادي پيدا كنه و فرضا ولتاژ باتري براي 200 ميلي ثانيه به كمتر از 5 ولت برسه !
اون ديود ها و خازن ها باعث مي شه تعذيه ميكرو ثابت بمونه و هيچ مشكلي براي ميكرو پيش نياد !
خازن كنار موتور هم براي جبران تغييرات ناگهاني ولتاژ دو سر موتور هستش ! ( از اين قضيه جلوگيري مي كنه )
مي دونيم كه دو سر خازن نمي تونه تغييرات ناگهاني ولتاژ داشته باشه . ( جريان سلف هم نمي تونه تغييرات ناگهاني داشته باشه )
۰۲-مرداد-۱۳۸۸, ۱۳:۰۴:۱۵
نقل قول: خازن كنار موتور هم براي جبران تغييرات ناگهاني ولتاژ دو سر موتور هستش ! ( از اين قضيه جلوگيري مي كنه )
مي دونيم كه دو سر خازن نمي تونه تغييرات ناگهاني ولتاژ داشته باشه .
هرچقدر سعی کردم این یکی دیگه هضم نشد !
![Confused Confused](https://www.iranled.com/forum/images/smilies2/confused.gif)
خازن ها با تخلیه شدن جلوی نویز یا ریپل رو میگیرن . . . (همون جفت خازن های بالا)
حالا این پایینی ها چطور ؟ چطور تغییرات ناگهانی ولتاژ رو جبران میکنن ؟ آخه این که اصلا پر نمیشه !! پتانسیل دو طرفش برابره !! باید یه فرقی با اون طرز بستن خازن های بالا بکنه دیگه ؟ (منظور از تغییرات ناگهانی ولتاژ همون نویزه؟ اگه نه پس چی . . .)
(عجب تابستونی شد ! تابستون 88 با بروبچز الکترونیک ایرانویج . . .!)
۰۲-مرداد-۱۳۸۸, ۱۵:۰۱:۳۷
مهندس اشتباه شد !
خازن كنار موتور براي تخليه نويز موجود در موتوره !
دقت كردي وقتي ريشتراش روشن مي كني چي نويزي رو بقيه وسايل مي ذاره !
نويز هم فركانس هاي بالاست !
خازن هم كه در فركانسهاي بالا اتصال كوتاه مي شه !
پس نويز هاي كه از موتور بر مي گرده توسط خازن اتصال كوتاه مي شه و تخليه مي شه !
حالا يه چيز ديگه :
مهندس مي دونيم كه خازن نمي تونه تغييرات ناگهاني ولتاژ داشته باشه !
منحني شارژ خازن رو كه ديدي !!
و ولتاپ ريپل كه تغيبرات ولتاژ هستش و خازن تا ولتاژ ماكزيمم شارژ مي شه و در جاهاي كه به دليل ريپل ولتاژ كمتر مي شه ولتاژ خازن بيشتر از برق ورودي مي شه وديود قطع مي شه و مدار از طريق خازن تغذيه مي شه !
خازن كنار موتور براي تخليه نويز موجود در موتوره !
دقت كردي وقتي ريشتراش روشن مي كني چي نويزي رو بقيه وسايل مي ذاره !
نويز هم فركانس هاي بالاست !
خازن هم كه در فركانسهاي بالا اتصال كوتاه مي شه !
پس نويز هاي كه از موتور بر مي گرده توسط خازن اتصال كوتاه مي شه و تخليه مي شه !
حالا يه چيز ديگه :
مهندس مي دونيم كه خازن نمي تونه تغييرات ناگهاني ولتاژ داشته باشه !
منحني شارژ خازن رو كه ديدي !!
و ولتاپ ريپل كه تغيبرات ولتاژ هستش و خازن تا ولتاژ ماكزيمم شارژ مي شه و در جاهاي كه به دليل ريپل ولتاژ كمتر مي شه ولتاژ خازن بيشتر از برق ورودي مي شه وديود قطع مي شه و مدار از طريق خازن تغذيه مي شه !
۰۲-مرداد-۱۳۸۸, ۱۵:۳۴:۲۵
یعنی نویز یه چیزی خارج از مداره ؟ (میگم بیخیال ! فکر کنم این قسمت یکم برام زوده !!)
یه چیز دیگه !![Biggrin Biggrin](https://www.iranled.com/forum/images/smilies2/biggrin.gif)
با چه محاسبه ای به این نتیجه میرسید که خازن حدود 2200 میکرو فاراد جواب میده ؟
(راستی من اینجا بیکار نیستما! فکر نکنی نشستم هرچی سوال به ذهنم میاد میپرسم. به خدا خودم کلی فکر میکنم و میگردم و جواب خیلی از سوال هام رو پیدا میکنم! بعضی هاش که دیگه به جایی نمیرسم اینجا میپرسم.
مثلا می خواستم این سوال رو هم بپرسم که چرا هم برای ورودی (12) و هم خروجی (5) از یه نوع خازن استفاده شده؟! (چرا ظرفیت هردو یکیه ؟!) یعنی چه اتفاقی میفته که تو خازن سمت چپ وقتی ولتاژ میاد زیر 12 خازن خالی میشه و تو راستی زیر 5 خالی میشه ؟ در حالی که دوتا خازن یکی هستن ! . . .
به این نتیجه رسیدم که درسته ظرفیتشون یکی هست ولی وقتی ولتاژ دو سرشون فرق میکنه بارشون هم فرق میکنه (q=cv) یعنی مثلا خازن چپ با ولتاژ12 و (یکم بیشتر) پر میشه و ولتاژ دو سرش میشه v=q/c و این q باری هست که با 12 پر شده و مشخص میکنه ولتاژ خازن 12 هست. حالا که در حین ریپل ولتاژ بانری از 12 پایینتر میاد چون ولتاژ خازن 12 و یکم بیشتره خالی میشه. برای خازن سمت راست هم چون با 5 ولت پر شده همین اتفاق میفته. باری که تو خازن میمونه مشخض میکنه خازن تو چه حدود ولتاژی پر و خالی میشه . . . درسته؟! عحب روده درازی کردم!!)
یه چیز دیگه !
![Biggrin Biggrin](https://www.iranled.com/forum/images/smilies2/biggrin.gif)
با چه محاسبه ای به این نتیجه میرسید که خازن حدود 2200 میکرو فاراد جواب میده ؟
(راستی من اینجا بیکار نیستما! فکر نکنی نشستم هرچی سوال به ذهنم میاد میپرسم. به خدا خودم کلی فکر میکنم و میگردم و جواب خیلی از سوال هام رو پیدا میکنم! بعضی هاش که دیگه به جایی نمیرسم اینجا میپرسم.
مثلا می خواستم این سوال رو هم بپرسم که چرا هم برای ورودی (12) و هم خروجی (5) از یه نوع خازن استفاده شده؟! (چرا ظرفیت هردو یکیه ؟!) یعنی چه اتفاقی میفته که تو خازن سمت چپ وقتی ولتاژ میاد زیر 12 خازن خالی میشه و تو راستی زیر 5 خالی میشه ؟ در حالی که دوتا خازن یکی هستن ! . . .
به این نتیجه رسیدم که درسته ظرفیتشون یکی هست ولی وقتی ولتاژ دو سرشون فرق میکنه بارشون هم فرق میکنه (q=cv) یعنی مثلا خازن چپ با ولتاژ12 و (یکم بیشتر) پر میشه و ولتاژ دو سرش میشه v=q/c و این q باری هست که با 12 پر شده و مشخص میکنه ولتاژ خازن 12 هست. حالا که در حین ریپل ولتاژ بانری از 12 پایینتر میاد چون ولتاژ خازن 12 و یکم بیشتره خالی میشه. برای خازن سمت راست هم چون با 5 ولت پر شده همین اتفاق میفته. باری که تو خازن میمونه مشخض میکنه خازن تو چه حدود ولتاژی پر و خالی میشه . . . درسته؟! عحب روده درازی کردم!!)