سلام رفقای مهندس ! تجربیاتتون رو منتقل کنید . . .
عکسی که گذاشتم اطلاعات 4 تا موتوره. یه نگاه بندازین . . .
میخوام یدونم چطور میشه از این اطلاعات استفاده کرد برای انتخاب موتور؟ کدوم خصوصیات قدرت رو مشخص میکنه ؟
چطوری میشه فهمید موتور حدودا چند کیلو رو میتونه بکشه ؟ البته میدونم احتمالا به اندازه چرخ هم بستگی داره . . .
حداکثر گشتاور عملیاتی یعنی چی؟
توان چطور ؟
تراشه l293 جریان 0.6 آمپر بطور پیوسته و 1.2 بطور لحظه ای تحمل میکنه.
تراشه l298 جریان 2 آمپر بطور پیوسته و 4 بطور لحظه ای تحمل میکنه.
با این حساب برای دوتا موتور وسط (تو شکل) که حداکثر آمپرشون 1.5 و 1.6 هست نمیشه از l293 و برای موتور اول که حداکثر آمپرش 3 هست از l298 استفاده کرد ؟
اصلا منظور اون جربان لجظه ایه درایور چند لحظه (ثانیه) هست ؟! جریان به اون مقدار برسه سریع میسوزه ؟ یا اگه مثلا 0.1 آمپر از اون بیشتر شد درجا سوخته ؟!
ممنون میشم هرکی هر نظری داره بگه. اینطوری از تجربیات همه استفاده میکنیم.
مهندس اونهايي رو كه پرسيدي نمي دونم !
ولي مي دونم جريان لحظه اي برابر با جريان قفل موتور هستش !!
يعني اگه بار اونقدر زياد باشه كه موتور نتوته تگون بخوره اينقدر جريان مي كشه !
سلام
نقل قول: اصلا منظور اون جربان لجظه ایه درایور چند لحظه (ثانیه) هست ؟! جریان به اون مقدار برسه سریع میسوزه ؟ یا اگه مثلا 0.1 آمپر از اون بیشتر شد درجا سوخته ؟
منظور از جریان لحظه ای رو دقیق نمی دونم ولی شاید مثلا لحظه راه اندازی موتور رو میگه که جریان معمولا بیشتر از دو برابر جریان نامی میکشه ولی برای افزایش جریان دهی l298میتونی دو تاشونو با هم موازای کنی
نقل قول: میخوام یدونم چطور میشه از این اطلاعات استفاده کرد برای انتخاب موتور؟
ببین تو موتورهای dc جریانی که موتور میکشه بستگی به گستاوری داره که ما از موتور می خایم اما سرعت موتور به ولتاژ اعمالی بهش بستگی داره حالا اونجا که نوشته حداکثر جریان یعنی بیشینه گشتاور رو وقتی ازش میگیریم این قدر جریان میکشه که پس باید منبع جریان مناسب رو براش انتخاب کنیم
اما توان موتور هم یکی هستش که نامی و یکی هم واقعیه که اگه تلفات ( اهمی و مکانیکی ) رو از از فرمول توان اسمی p=V.I کم کنیم توان واقعی بدست میاد که معمولا برای این کار یه درصدهای میدن که من زیاد روشون تحقیق کردیم ولی فکر کنم به طور تجربی برای یه موتور نسبت میدن ( یه بار یه تایپیکی تو ایرانویچ راجع همین موضوع زده بودم سرچ کن ولی به نتیجه نرسید !! )
این جدول هم که داده خودش گویای همه چیز هستش و شرایط کاری موتور رو در حالت اسمی بیان میکنه و مثلا اگه ولتاژ بیشتری به موتور بدین و یا اگه جریان بیشتر از اینی که جدول داده بکشین ممکنه سیم پیچ های موتور داغ بشن و بسوزن !
راستی خیلی گیر دادی به این مفهومی یاد گرفتن ها !! معمولا تو وب افراد زیاد اهل عملن و به این مفهوم ها زیاد توجه نمیشه یا لااقل من این طوری دیدم و ممکنه اشتباه کنم!!
جریان لحطه ای یه قطعه یعنی جریانی که برای یک لحظه می تونه تحمل کنه این که چه ثانیه رو توی کاتالوگش نوشته و بسته گی به چیز های دیگه هم داره مثل تکراری بودن یا نبودنش
مثلا یک دیود یک آمپری نهایتا یک آمپر رو می تونه تحمل کنه بیشتر بشه داغ می شه و می سوزه این که چه قدر بیشتر ممکنه بسوزونه دیود رو معلوم نیست ولی توی طراحی شما نباید حتی نزدیک این جریان رو هم ازش بکشید ولی ممکنه برایک یک لحظه مثلا یک دهم ثانیه تا ۴ آمپر رو هم بتونه تحمل کنه به این می گن جریان لحظه ای
نقل قول: برای افزایش جریان دهی l298میتونی دو تاشونو با هم موازای کنی
ایول ! عجب ایده باحالی ! یادم باشه از این به بعد زیاد تو فکر امکان موازی و متوالی کردن قطعات باشم . . .
نقل قول: راستی خیلی گیر دادی به این مفهومی یاد گرفتن ها !! معمولا تو وب افراد زیاد اهل عملن و به این مفهوم ها زیاد توجه نمیشه یا لااقل من این طوری دیدم و ممکنه اشتباه کنم!!
نه اتفاقا چون میدونم شما عملا کار کردین و تجربه دارین زیاد اینجا سوال میپرسم. اون اول هم گفتم لطفا تجربیاتتون رو منتقل کنید ! خودمم میدونم تئوری به جایی نمیرسه ولی بهرحال لازمه . . . البته دلم میخواد اصولی یاد بگیرم . . .
خب من وقتی میخوام یه موتور برای ربات بگیرم چیکار کنم؟! پولش رو هم که ندارم همشونو بخرم تست کنم!
حالا شما کدوم موتور رو برای یه ربات تعقیب خط ساده پیشنهاد. فکر میکنم همش جواب بده!
سلام !
یه چیزایی در مورد نحوه انتخاب موتور و استفاده از گشتاور یاد گرفتم.
یکم توضیج میدم تا اونایی هم که مثل من تازه شروع کردن چشم و گوششون باز بشه ! فکر میکنم مفید باشه !
فرض کنید یه موتور با سرعت دورانی عملیاتی 50 rpm داریم. یعنی در هر دقیقه 50 دور میچرخه.
قطر چرخی هم که میخوایم برای ربات استفاده کنیم 10 سانتیمتر.
با این حساب محیط چرخ میشه این :
اگه موتور مستقیم به چرخ وصل شده باشه، سرعت ربات میشه :
کد:
V = 50 * 31.4 =1570 cm/min
تقریبا میشه 25 cm/s و 0.25 m/s
فرض کنید می خوایم ربات از حالت سکون شروع به جرکت کنه و تو 1 ثانیه به اون سرعت برسه. پس شتاب باید 0.25 متر بر مجذور ثانیه باشه. اگه ربات مثلا 4 کیلو وزن داشته باشه نیرویی که ربات لازم داره :
کد:
F = m * a = 4 * 0.25 = 1 N
و گشتاور موتور :
کد:
T = F * r = 1 * 5 = 5 N.cm
این برای یه موتور. میشه بجای یک موتور از دوتا موتور با گشتاور 2.5 N.cm استفاده کرد.
البته مطمئنا محاسبات اینطوری پیش نمیره ! بستگی به شرایط داره! ممکنه شما یه موتور با گشتاور مشخص داشته باشین و بخواین بر اساس اون و وزن ربات چرخ با قطر مناسب انتخاب کنید. بهرحال همینه دیگه . . . میبینید که خیلی راحت میشه فرمول های تئوری رو عملا استفاده کرد و اعداد به واقعیت خیلی نزدیکه !
اگه خوب بود علی آقا آدرس این پست هم یادش باشه . . . !