نقل قول: بخش دوم که یه نوسان ساز که اسمشو یادم نیس میاد سیگنال کریر رو تهیه میکنه بعد سیگنال صدای شما میره روی کریر سوار میشه وو میره به سمت مقصد.
ممنون دوست عزیز میشه این قسمت رو بیشتر توضیح بدی که چه طوری صدا روی سیگنال کریر سوار میشه؟ و کدوم قسمت از مدار این کار رو میکنه؟
من نمی دونم که چقدر سواد الکترونیکی دارید که چطور توضیح بدم. اطلاعات ما مثلا اگر یه صدا باشه که یه موج هست که هم دامنه اون تغیر میکنه هم فرکانس اون. به فرض وقتی شما میگی ممممم فرکانس صداتون با حالتی که میگی گگگگگگ اختلاف داره. ولی وقتی بلندتر حرف میزنی دامنه صدات را بیشتر میکنی. این فرکانس هم از فرکانس ارتعاش تارهای صوتی گلو تولید میشه. ولی اون چیزی که شما به عنوان اطلاعات باید روی موج حامل بفرستید اینجا داممنه صداست. یعنی این مدار هم صد در صد کامل نیستو چون تغیر دامنه صدا رو بر میداره. البته طراح که فرستنده و گیرنده رو طراح میکنه میتونه از فرکانس ورودی نمونه برداری کنه و در خروجی اطلاعات دریافتی رو به فرکانی تبدیل کنه. با یک دامنه ثابت که بعدا دامنه اون رو تقویت میکنه. ولی اساس کار توی اف ام اینجا که تغیرات دامنه اطلاعات رو به به تغیرات فرکانس تبدیل میکنه. یعنی با تغیر دامنه فرکانس خروجی تغیر میکنه ولی دامنه اون ثابته. (البته هنوز کامل مدارتو برسی نکردم و یه اسنپ شات بشتر نیست.) و چون نویز روی دامنه سوار شده موج خروجی چون دامنه ثابتی داره اثر نویز کمتر میشه. من خودم الن کامل حضور ذهن ندارم 4 سال پیش این درس رو پاس کردم. اونم خوب نه با ده پاس کردم ولی ازمایشگاه چیزای جالبی یاد گرفتیم. تو میتونی با ای سی هم این کارو بکنی.
راههای سوار کردن اطلاعات روی موج کریر یا همون حامل راه های مختلفی داره. به طور مثال بچه های الکترونیک میدونن که یه سلف و یک خازن موازی یه فرکانس نوسان نامیرا داره. البته اگر مقاوت نباشه که معمولا هست واسه همین از ترانزیستور و بحث فیدبک و حبران سازی استفاده میکنند تا یه مقاومت منفی تولید کنند که اثر مقاومت مثبت یا واقعی رو به صفر برسونن. حالا شما فرض کن بتونی مقدار خازن یا سلف رو تغییر بدی اونوقت فرکانس تغیر میکنه دوست عزیز. میکروفون خازنی هم دقیقا همین کارو میکنه. یه میکروفون که با ارتعاش صفحاتش مقدارش تغییر میکنه شما میتونی فقط یه مدار نوسان ساز ساده داشته باشی که در محدوده فرکانس های موج رادیو اف ام نوسان کنه بعد یه خازن رو موازی با خازن مدارت کنی. با تغیر صدا میکروفون خازنی مقدارش تغیر میکنه در مجموع مقدار کل خازن تغیر میکنه و در نهایت به تغیر فرکانس منجر میشه. اینو جدی میگم واسه اینکه بدونی که به جایی میرسی و حتما نتیجه مگیری استاد ازمایشگاه ما فقط یه نوسان ساز ساده ترازیستوری بهمون داد بعدش ما یه میکروفون رو موازی خازنش کردیم و توی رادیو جواب گرفتیم. این ساده ترین نمونه هست.
ممنون دوست عزیز داریم به جاهای خوبی میرسیم.
من از الکترونیک AVR رو کار کردم و به اضافه ی یه مقدار کار با دیکودر ها و مالتی پلکسر ها و خلاصه هرچیزی که مربوط به دیجیتال میشه رو کار کردم ولی آنالوگ خیلی خیلی کم کار کردم.
آخه میدونید رشته ی من کامپیوتره ولی به الکترونیک هم خیلی علاقه دارم
حالا بگذریم!
یه سوال دیگه
من بحث مقاومت منفی رو تو یکی از همون مقالاتی که گفتم خوندم دیدم و مدارش رو هم کشیده بود ولی فرمولی برای محاسبه ی مقاومتی که گذاشته بود ننوشته بود مقدار این مقاومت چه طوری باید محاسبه بشه؟
و اگه ورودی ما میکروفون خازنی نباشه چه طوری باید صدا رو روی کریر سوار کنیم؟
با تشکر.
من هنوز منتظر جواب شما هستم
با تشکر.
من سیگنال کریر و سیگنال صدا رو دارم حالا میخوام مدوله کنم و بفرستم رو آنتن چه طوری باید این کار رو کنم؟
کلا میخوام بدونم چه بلایی سر این دو تا سیگنال میاد؟ باهم جمع میشن؟ ضرب میشن؟ یا چه اتفاقی براشون می افته که تبدیل میشن به یه موج با دامنه ثابت و فرکانس متغیر؟
با تشکر.
سلام.
سیگنال کریر فقط فقط کارش حمل کردن این اقای پیام.
حالا تویه fm سیگنال کریر میاد با تغییرات دامنه پیام یه تغییرات فرکانسی متفاوتی رو تویه سیگنال خودش ایجاد میکنه.
مثلا وقتی دامنه پیام قوی تره سیگنال کریر فرکانس زیاد و یا وقتی کمه ..... .
البته اینا یه سری رابطه فرمول داره که من یادم نیس. اگه بخوای برات پیدا میکنم میزارم.
برای درک راحتتر بهتره یه نگاهی به مدولاسیونam داشته باشی.
راسی من به جای شما بودم با استفاده از نرم افزار مولتی سیم مدار میبستم سیگنال مختلفشو با اسکوپ بررسی میدیدم.
من قبلا که مخابرات داشتبم همین کار میکردم مولتی سیم میگم چون دستگاه اندازه گیری پنلشون مث پنل دستگاه ازمایشگاه.
آقا ممنون بابت توضیحات ولی سوال من رو متوجه نشدید. اساس کار fm رو میدونم.
منظور من از این سوال این بود که چه طوری میشه که تغییرات دامنه رو به تغییرات فرکانس تبدیل میکنه؟
دو تا موج رو تو هم ضرب میکنه یا جمع میکنه ؟ یا اصلا عملیات دیگه روی دو تا موج انجام میده؟
(۰۶-اردیبهشت-۱۳۹۲, ۱۱:۳۲:۲۴)فروم باز نوشته است: [ -> ]آقا ممنون بابت توضیحات ولی سوال من رو متوجه نشدید. اساس کار fm رو میدونم.
منظور من از این سوال این بود که چه طوری میشه که تغییرات دامنه رو به تغییرات فرکانس تبدیل میکنه؟
دو تا موج رو تو هم ضرب میکنه یا جمع میکنه ؟ یا اصلا عملیات دیگه روی دو تا موج انجام میده؟
سلام
ضرب سیگنال در مخابرات به معنای جمع و تفریق سیگنالها است و در ای ام
یا مدولا سیون دامنه بصورتی ودر اف ام بصورتی دیگر استفاده میشود
-------------------------------------------------------------------
تغییرات فرکانس توسط واحد vco انجام میگیرد این واحد به ازای ولتاژ ورودی
از میکروفن (اگر خازنی باشد احتیاج به تقویت کننده اولیه ندارد ) فرکانس
کاریر را تغییر میدهد البته این تغییر فرکانس در حد خیلی پایینتر از فرکانس
کاریر است مثلا کلا 50 کیلوهرتزافزایش یا کاهش فرکانس کاریر
بر روی کاریر 100 مگاهرتز
-------------------------------------------------------------------
در کیرنده اف ام کاریر 100 مگاهرتز دریافت وبا سیگنال دیگری که 10.7
مگاهرتز ازان بیشتر است مخلوط میشود (ضرب میشود)برایند ان دو سیگنال است
یکی جمع دو سیگنال که توسط فیلتر حذف میشود ویکی تفاضل دو سیگنال که به
مقدار 10.7 مگاهرتز است
این سیگنال به واحد PLL اف ام میرود وبه ازای تغییرات فرکانس خروجی
متغیر دامنه ولتاژ میدهد که پس از تقویت بلندگو را راه اندازی میکند
------------------------------------------------------------------
فرستنده های یک یا دو ترانزیستوری اف ام چو واحد VCO ندارند از یک ترانزیستور برای تغییر فرکانس اف ام استفاده میکنند در واقع فرکانس را
شیفت میدهند واین در گیرنده اف ام تقریبا معادل تغییر فرکانس است منتها
با کیفیت پایینتر
میکروفن خازنی ارتباطی به مدولاسیون ندارد وفقط یک میکرفن با تقویت کننده
داخلی است (در میکرفن خازنی یک ترانزیستور فت هست به همین علت تغذیه لازم دارد )
موفق باشید
(۲۶-فروردین-۱۳۹۲, ۱۱:۴۹:۲۶)akbar8 نوشته است: [ -> ]من نخاسم دوسمووووووون ناامید کنم.خواسم بهشون بگم برن سراغ چیزایی که که نویز توش کمتر میتونه دیتا رو با برد زیاد بفرسته راحت تره و... .
مثلا اگه دوسمون با rfm12bp یاد بگیره کار کنه میتونه صوت دیتا و... تا برد 2 کیلومتر تویه هموا بفرسه. براش کاربردی تر هم خواهد بود.
البته کار با این ماژول ها هم ساده نیس یکم ادم عصبی میکنه مجبور میکنه سرتوون بزنید به دیوار تا راه بیفته:)
یا برای سادگی میتونید اول با ماژول های ساده تر مث Ask rws و.. فقط برای انتقال یک صفر و یک کار کنید.
در کل پوزش اگه حرفا قبلیم نامیدتون کرد ان شالله موفق باشید.
این صدا توی رادیو هم پخش میشه ؟!