نقل قول: تا الک 3 رو پاس کردم
پس با این حساب بایستی با تمام سرفصل ها آشنا باشید دیگه ...
نقل قول: آز الک 1 و2
توی آزمایشگاه همین پارامترها رو عمل بررسی می کردیم دیگه :)
نقل قول: چرا؟
خوب طبیعی ، یه روز هم لامپ خلا استفاده می شد که اونم منقرض شد ، علم دارهه پیشرفت می کنه دیگه.
الان اکثر IC از نوع Cmos هستن ، چند مدلی هنوز TTL گیر می یاد که خیلی تولیدشون کاهش داشته.
نقل قول: دیسکریت یعنی چی؟ سرچ کردم>>>"با احتياط، داراي تميز و بصيرت، باخرد "
discrete : به معنای گسسته ، یعنی المان های مدار رو دونه دونه کنار هم بچینی. مثل کاری که در آزمایشگاه و روی برد بورد انجام می دادیم.
نقل قول: یعنی میخواید ببینید مدار فرکانس بالست یا نه؟ از چه فرکانسی به بعد فرکانس بالااست؟
در دیتاشیت ، پهنای باند هر ترانزیستوری ذکر شده. این حد انتهایی که برای فرکانس نوشته ، شما بایستی Bode plot اش رو در نظر بگیری ، اونجایی که تقریبا تقویتی ندارهه و محل تلاقیش رو توی دیتاشیت نوشته.
عملا ترانزیستور تا تا فرکانس قطع بالاش می تونه تقویت کنه ، بعد از اون ، بخاطر فرکانس بالا تقویتی در کار نیست.
برای فرکانس بالا بودن ، باید یه معیاری داشته باشیم. اگر خود ترانزیستور معیارمون باشه ، طبیعتا حدود فرکانس قطع بالاش به بعد رو می تونیم بگیم فرکانس بالا.
این ترانزیستور معمولی ها فکر کنم در حد چند KHz می تونن تقویت کنن ، اما پهنای باند رو در حد Mhz فکر می کنم در دیتاشیتشون نوشته شده.
توی آز الک 3 این فرکانس قطع ها رو پیدا می کنید.
نقل قول: اینو یکم توضیح بدید
ببینید برای اینکه برید سفر نیاز به ماشین دارید ، حالا چه سواری چه عمومی.
حالا ما یه مکان رو برای مقصد انتخاب می کنیم ( نیاز به محدودیت ) مثلا مقصد در جنوب کشور هست ، خوب ماشینی که بایستی انتخاب کنید باید کولر دار باشه و شیشه ها کمی دودی و ... ( این محدودیت ها ما رو می برهه به سمت یک انتخاب مناسب )
برای ترانزیستور و ... هم به همین صورت ، بسته به کاربرد خاص ، صنعتی ، نظامی ، برای یک مدار مشابه ، از قطعات مختلفی استفاده می شه. توی کار صنعتی ، هزینه ی پایین مد نظر هست ، توی کار نظامی یه قطعه در شرایط دمایی بالا و ... مد نظر هست که در هر شرایطی بتونه کار کنه.
جدا از اینها ، دما و فرکانس کاری ، دامنه ی ولتاژ ، میزان آمپراژ و وات مصرفی همگی مهم هستن و برای انتخاب المان ها باید روشون تامل کرد.
نقل قول: منظورتون از کارهای معمولی چیه؟مثال بزنید
چرادر این موارد bc107 , 2n2222 مناسبند؟در واقع چه چیزایی باعث شده تا به عنوان سوئیچ ازشون استفاده بشه؟آیا همینا برای تقویت خوب نیستند؟
بطور کلی وقتی یه ترانزیستور داریم چجوری بفهمیم برای تقویت بهتره یا سوئیچ؟
وقتی می خواید یه رله رو با کلید یا یکی از پایه های میکرو قطع و وصل کنید نیاز به یه ترانزیستور هست.
برای بازر و موارد مشابه به همچنین.
یا مثلا با میکرویی کار می کنید که PWM اش جریان زیادی نمی تونه بده و بار رو درایو کنه ، پس یه ترانزیستور می ندازید وسط.
یاهر مورد مشابه دیگه ای.
به طور کلی اینجا نیاز نیست دیتاشیت چک کنیم ، هر ترانزیستور معمولیی که گیرمون اومد استفاده می کنیم ، چون همشون از عهده ی اینکار بر میان.
حالا یه وقت مثلا فرکانس PWM بالا هست ، اینجا می ریم دیتاشیت چک می کنیم برای یه ترانزیستور با پهنای باند مناسب ، و گرمه در فرکانس های بالا یه ترانزیستور معمولی سیگنالمون رو اعوجاجی می کنه.
ترانزیستور 2تا مد دارهه ، معمولی ها همه کاره ان ، یعنی برای هر کار معمولیی می تونید در هر مودی بایاسشون کنید.
بعضی ها رو خاص سوئیچینگ ساختن و در اسمشون هم لحاظ شده. مثلا همون خازن داخلی های ترانزیستور که مقدارشون کم هست رو کمتر کردن و ... در نتیجه پهنای باند زیاد شده ، از ناخالصی های طلا مثلا برای افزایش سرعت استفاده کردن ، طول اتصالات رو کوتاه کردن و چه و چه و چه ... .
اما اکثرا همه کارهه ان.
یه سری ترانزیستور قئرت هم داریم که بتای کمی دارن و معمولا برای مد تقویت کننده گی استفاده دارن.
نقل قول: در چه کاربردی محدودیت فرکانس پیش می یاد؟
در دیتا شیت چه پارامتری مشخص کننده پهنای باندشه؟
بالا توضیح دادم.
پارامترش دقیق خاطرم نیست ، باید یه دیتاشیت نگاه کنم.
اما خودتون یه دید بندازید ، واحدش بر حسب HZ بایستی باشه ، خیلی راحت پیدا می شه.
نقل قول: پس بتا چه کاره است؟؟؟پس چرا دیتاشیت اونو نوشته؟
چجوری سادش میکنید؟
بسته به اینکه از چه مدلی برای ترانزیستور استفاده کنیم ، در محاسباتمون وارد می شه و اگر کاربرد نداشت ، خوب ایجادش نمی کردن. منتها این پارامتر معیار خوبی نیست. چون حساس به دما هست و هر ترانزیستور یه بتایی برای خودش دارهه. پس مسلما سعی می کنیم اثرش رو کمرنگ کنیم.
ساده کردنش ، منظور همون صرف نظر هاست ، بخاطر بزرگ بودنش. در همون رایطه هایی که برای آرایش های مختلف بدست می آوردیم ، همیشه می گفتیم beta+1 و beta هر 2 یکی هستن ، وقتی در مخرج بودن که صورت کوپیک بود ، می گفتیم کل عبارت مقدار کوپیکیه و قابل صرفنظر و ... ( یه ریویوو روی مواردی که قبلا خوندید داشته باشید )
نقل قول: از اونجایی که تقسیم ولتاژ بستگی به نسبت مقاومتها داره(نه مقدار نوعیشان)چرا حتما باید بزرگ باشند؟
یکی از پارامترهایی که در طراحی مهم هست ، میزان تلفات و همون وات مصرفیه یه مدار هست.
ما نیازی به جریان در مقاومت های بایاس سمت بیس نداریم ، خود Ib جریانش نهایتا در حد میلی آمپر می شه.
برای کاهش اثر بتا فقط کافیه جریانی که از مقاومت های بایاس در مدار سلف بایاس می گذرهه ، حدود 10 برابر بیشتر از جریان بایاس خود بیس بشه. اینطوری یه کوچولو خطا داریم ، اما در عوض توان مصرفی مدار رو کم کردیم و کمتر انرژی مصرف می کنه و همون کار رو هم برامون انجام می دهه.
توضیحات طولانی می شه با عدد بگم.
شما برو تو سایت مکتب خونه ، الکترونیک 2 دانشگاه شریف ، این ویدئو رو دانلود کن :
hq-sharif705-9
در دقیقه ی 19:50 اش جوابتون رو می گیرید. کلا خیلی خوب توضیح می دهه ، اگر اساسا مشکل دارید ، می تونید کلش رو دانلود کنید و استفاده کنید.
مشکل طراحی و اینکه از کجا شروع کنید هم کلا مرتفع می شه.
نقل قول: اگه منظورتون مثالهای طراحی هست یه کتاب کاربردی معرفی کنید
باتشکـــــر:)
گفتم که این موارد برای ساخت IC هاست ، به صورت دیسکریت معمولا این کارا رو نمی کنن. اینه که کتاب کاربردی فکر نمی کنم وجود داشته باشه.
شما اگر این ویدئو ها رو ببینی کلی دیدت باز می شه.
خودم موقعی که برای کنکور می خوندم ، با توجه به مثال ها و ... ای که حل می کردم و ... خوب چیزایی دستم اومد ، کتاب سپاهان خوندم ، که کتاب کنکور برای ارشد هست. اما باز می گم ، بحث تقویت آنچنان کاربرد و کیفیتی به صورت دیسکریت ازش در نمی یاد. اما این مفاهیم دیدتون رو نسبت به ترانزیستور باز می کنه ، دید عملی هم داشته باشید خیلی خوشبحالتون می شه.
اگر دقدقه تون کار عملی هست ، روی درس هایی مثل تکنیک پالس بایستی مانور بدید که بحث سوئیچینگ هست و نه تقویت.
پس همون ویدئو رو چک کنید ، یه مدار از صفر خودش طراحی می کنه همراه با توضیحاتی به مراتب بهتر از من.
موفق باشید.