قسمت دوم : سیر تحولات گوشی های همراه بطور خلاصه (2)
بهمراه گزارشی تصویری از تغيير و تحول تلفن همراه
توجه : در این مقاله برداشتی آزاد از چندین وبسایت فارسی صورت گرفته است . (منابع در پایان مقاله)
تاریخچه تلفن همراه در ایران
یک دهه پس از ظهور پدیده تلفن سیار در جهان ,ایران نیز در سال 1354_1355درصدد استفاده از این سیستم بر آمد و با بررسی هایی که از سوی شرکت مخابرات ایران و کارشناسان خارجی صورت گرفت این نتیجه حاصل شد که ایران سالانه کشش جذب 4تا5هزار مشترک را دارد و اجرای طرح با 1000 شماره پیش بینی شد اما این تلاش در آنزمان ناکام اند.
در سال 1367 وزارت پست و تلگراف اقدام به طراحی تلفن سیار کرد و با یک تجدید نظر در این طرح ,در سال 1372 تجهیزات آن خریداری شد و در مرداد ماه 1373 فاز اول این طرح به ظرفیت 10000 شماره ای آغاز به کار کرد .همزمان با اجرای این طرح در تهران ,طراحی مقدماتی سیستم تلفن سیار در کرمان نیز آغاز شد که در مرحله دوم طرح ,مقرر شد تهران ضمن اتصال به این شهرها با ورودی و خروجی زیر زمینی و دریایی کشور نیز مرتبط شود و جزایر قشم و کیش در مرحله دوم تحت پوشش این طرح قرار گیرند.
طی سالهای 1372 تا اوایل 1374 تعداد متقاضیان تلفن سیار بیش از 100 نفر نبود چون این سیستم به هیچ عنوان برای مردم شناخته شده نبود و در شهریور 1374 هنگامی که آکهی نام نویسی در روزنامه های کثیر الانتشار کشور منتشر شد حدود 8تا9 هزار نفر ثبت نام نمودند,به عبارت دیگر استقبال چندانی از این سیستم پایه و ضروری در جامعه به عمل نیامد و حتی در محافلی با واکنش های منفی ,تلفن همراه سیستمی زاید و تجملاتی عنوان شد.
از بهمن 1374چرخشی شگفت برای نام نویسی تلفن سیار پدیدار شد بطوریکه 200هزار نفر متقاضی دریافت تلفن سیار شدند البته تقاضای استانهای کشور بدلیل عدم آگاهی از کاربرد این وسیله ارتباطی کمتر بود و بیشترین تقاضابه شهروندان تهرانی اختصاص داشت که بیش از 130 هزار نفر برآورد می شد و همچنین مردم حومه تهران یعنی کرج ,قزوین ,ساوه و قم که با در نظر گرفتن شمار آنان رقم تقاضا به 150 هزار شماره رسید .
در پی استقبال غیر منتظره، طراحی برای گسترش تلفن سیار جهت یک میلیون مشترک پیش بینی شد و در این زمینه برای شهرهای مختلف کشور دستگاههای لازم به منظورراه اندازی این پروژه خریداری و نصب گردید.
سیستم تلفن سیار دیجیتالی ایران از کشور فنلاند خریداری شد که از نوع GMS می باشد و برخی از خریدها نیز در این چند ساله اخیر از زیمنس و نوکیای آلمان بوده است.
در سال 1382 در حدود 2 میلیون و414 هزار و815 تلفن همراه در داخل کشور به متقاضیان واگذار شده است که از این تعداد 143هزار و هشتصد و هفتاد وشش مورد در استان خراسان مورد استفاده و بهره برداری مشترکین می باشد.
در این میان یک شرکت خصوصی با نام تالیا نیز تاسیس و اقدام به توزیع اولین سیمکارت های اعتباری کرد.
با ورود اپراتور دوم با نام تجاری MTN Irancell شاهد یک جهش اساسی در سیستم موبایل در ایران بودیم!!ورود این شرکت آفریقایی به بازار پر سود ایران باعث کاهش بی سابقه قیمت سیم کارت های دولتی یا همون همراه اول شد .و از طرفی رشد بی سابقه و سریع همه گیر شدن موبایل رو در بین مردم بدنبال داشت!!! از طرفی امکانات نسبتا جدید تر این شرکت موجب ایجاد رقابت به دو اپراتور بزرگ کشور شد.
اپراتور دولتی ایران که اولین اپراتور تلفن همراه کشور محسوب می شود تا سال 2007 فقط 18 میلیون مشترک داشت!!
آمار دقیقی از مشترکان حال حاضر همراه اول و ایرانسل در اختیار ندارم ولی فکر کنم هر کسی با دیدن گوشی موبایل توی جیب خودش و دست هر کسی که توی خیابون راه میره بتونه یه تخمینی بزنه!!!
نگاهي به تغيير و تحول تلفن همراه، از اولين گوشيهاي موتورولا كه در حدود 900 گرم وزن داشتند، تا iPhone، گوشي جديد اپل!
DynaTAC 8000X Motorola
در سال 1973، موتورولا نمونه آزمايشي اولين تلفن قابل حمل جهان را ساخت. اين گوشي بيش از 30 سانتيمتر درازا و حدود 900 گرم وزن داشت و قيمت آن 3995 دلار تخمين زده شده بود. گوشي مذكور بالاخره در سال 1983 به بازار آمد. باتري آن 1 ساعت عمر ميكرد و حافظه اش گنجايش 30 شماره داشت.
Nokia Mobira Senator
اين تلفن بيشتر شبيه ضبط صوت به نظر ميرسد اما اين وسيله جعبه مانند حجيم، درواقع اولين گوشي همراه نوكياست. مدل نوكيا موبيرا سناتور كه براي استفاده در خودرو ساخته شده است، در سال 1982 معرفي شد. طبعا نميتوان با اين گوشي كه 9.5 كيلو وزن دارد، قدم زد.
IBM Simon Personal Communicator
امروز تلفن همراه مجهز به سيستم PDA چيز تازه اي نيست، اما در سال 1993 ايده اي خلاقانه بود. اين گوشي همراه سايمون كه به طور مشترك توسط IBM و BellSouth توزيع شد. اين تلفن مجهز به پيجر، ماشين حساب،دفتر تلفن، فكس و اي-ميل بود كه همه در حجمي 550 گرمي به قيمت 900 دلار جا گرفته بودند.
Motorola StarTAC
قبل از ظهور موتورولا StarTAC در سال 1996، بيشتر به جنبه كاربردي تلفنهاي همراه توجه ميشد تا ظاهر آن. اما اين گوشي كوچك و سبك نشان داد كه ظاهر هم اهميت فراواني دارد. اين گوشي با وزن 87 گرم، سبكترين و كوچكترين گوشي دوران خود بوده و حتي از بسياري گوشيهاي امروزي نيز سبكتر است.
Nokia 6160 و Nokia 8260
گوشيهاي مكعب مستطيلي نوكيا6160 پرفروش ترين گوشي همراه اين كمپاني در دهه 90 هستند. اين گوشي داراي صفحه نمايش تك رنگ، آنتن و ظاهري جعبه مانند بود. مدل كمي جمع و جورتر آن Nokia 8260، در سال 2000 به بازار آمد، اين مدل داراي قابهاي رنگي و سبكتر و كوچكتر از مدل قبلي بود.
Kyocera QCP6035
گوشيهاي كيوسرا اولين تلفنهاي Palm-based كه مورد استفاده عموم قرار گرفت، هستند. مدل QCP6035 در سال 2001 به بازار آمد و بسته به نوع كرير carrier به قيمت 400 و 500 دلار عرضه ميشد. اين گوشي داراي8 MB حافظه و صفحه نمايشي تك رنگ بود.
Handspring Treo 180
در سال 2001، زماني كه Palm و Handspring رقباي يكديگر بودند، اين گوشي توجه بسياري به خود جلب كرد. گوشي Treo 180 كه بيشتر يك PDA است تا تلفن، داراي دو مدل بود، يكي با صفحه كليد QWERTY و ديگري با ورودي متن Graffiti و هردو داراي 16MB حافظه.
Danger Hiptop
گوشيهاي T-Mobile Sidekick قبل از محبوبيت در هاليوود، به نام Danger Hiptop شناخته ميشدند. با وجود اينكه امكانات صوتي اين گوشي در حد متوسط است، اما از جمله اولين گوشيهاييست كه داراي امكانات واقعي جستجو در اينترنت ، دسترسي به اي-ميل و پيام فوري است. طراحي آن نيز در نوع خود اولين است.
BlackBerry 5810
قبل از اينكه گوشي BlackBerry 5810 در اوايل سال 2002 به بازار بيايد، ابزارهاي RIM (جستجو در حركت) به خاطر قابليتهاي اطلاعاتي خود شهرت داشتند.در اين مدل امكان صوتي-تلفن همراه GSM - هم به امكانات قبلي افزوده شده است كه البته دستگاه فاقد اسپيكر و هدفون بود و با هد ست كار ميكرد.
Sanyo SCP-5300
امروزه اكثر تلفنهاي همراه داراي يك دوربين عكاسي نيز هستند. اما تنها چند سال قبل چنين تركيبي بسيار دور از ذهن بود.در سال 2002 سانيو و اسپرينت تركيب Sanyo SCP-5300 PCS را به بازار فرستادند. اين تلفن اولين تلفن دوربين داري است كه در آمريكا پخش شده است و در بهترين حالت داراي رزولوشن 640 x 480 است.
Nokia N-Gage
در سال 2003 ورود اين گوشي به بازار سرو صداي زيادي به پا كرد، كه متاسفانه بيشتر جنبه منفي داشت. اين ابزار تركيبي بازي و تلفن، در هدف خود براي جلب علاقمندان بازي موفق نشد و به خاطر شكل منحني خود مورد انتقاد قرار گرفت، به خصوص كه براي گرفتن شماره بايد تلفن به صورت افقي در دست گرفته ميشد.
Motorola Razr v3
در طي سالها گوشيهاي همراه باريكتر و زيباتر شدند اما ورود اين گوشي در سال 2004، واقعا طراحي تلفن همراه را متحول كرد. گوشي Razr v3 با طراحي ظريف و متاليك خود پس از سه سال همچنان يكي از محبوبترين گوشيهاي همراه بوده و يكي از معدود تلفنهايي است كه توسط تمام شبكه هاي تلفن بيسيم مهم ارايه ميشود.
Motorola Rokr
اين گوشي كه در سال 2005 به بازار آمد تركيبي از پخش صوت موسيقي iTune اپل و تخصص طراحي گوشي همراه موتورولا و اولين تلفن همراهي است كه با تكنولوژي موسيقي اپل همراه شده است. متاسفانه انتقال موسيقي به اين گوشي به شدت آهسته بود و تنها 100 ترانه در آن جا ميگرفت. اما نقش مهم آن در تحول گوشي همراه انكار ناپذير است.
BlackBerry Pearl
اين گوشي با طراحي باريك و ظريف و صفحه كليد SureType كاملا با هدف توليد تلفني مناسب كار و جستجو در حركت تناسب دارد. اين گوشي كه محصول 2006 است، اولين مدل BlackBerry داراي دوربين و پخش ويدئو و صدا است. خدمات اي-ميل اين گوشي نيز عاليست و از جمله بهترين تلفنهاي چند منظوره همراه به شمار مي آيد.
Apple iPhone
پس از ماهها انتظار و شايعه، اين گوشي بالاخره به بازار آمد. محصول جديد اپل فاقد صفحه كليد و داراي صفحه حساس به لمس است. گوشي iPhone داراي دوربين 2 مگاپيكسلي، قابليت پخش iTunes و سيستم عامل Mac OS X است
منابع انتخابی :
farya.com
mob.ir
http://forum.p30world.com/showthread.php?t=330427
ادامه دارد...
__________________