CPU واحد پردازشی رایانهها است که همه کم و بیش با آن آشنایی دارند؛ اما عملکرد آن به چه صورت است و چقدر اهمیت دارد؟
در دنیای فناوری آنچه بسیار کاربرد دارد، کلمات مخفف است؛ عبارتهایی که شاید تعدد آنها باعث سردرگمی کاربران شود. یکی از این عبارات که اهمیت بالایی دارد cpu است. هنگام خرید کامپیوتر شخصی یا نوتبوک، مشخصهای که باید بیش از همه به آن توجه کرد سیپییو است. شاید تصمیمگیری بین amdو اینتل، دوهستهای و چهارهستهای، i3 و i7 به دلیل عدم دانش کافی از تفاوت آنها برای کاربران دشوار باشد؛ به همین دلیل در این مطلب به ویژگیهای سیپییو و میزان اهمیت هر بخش از آن خواهیم پرداخت.
سیپییو چیست؟
واحد پردازش مرکزی (CPU) که از آن با عنوان مغز رایانه یاد میشود، تنها واحد پردازشی رایانه نیست؛ اما مهمترین آنها به شمار میرود. سیپییو در واقع آن بخش از رایانه است که اقدامات، محاسبات و اجرای برنامهها را بر عهده دارد.
سیپییو دادههای دستوری را از ram دریافت، کدگشایی و پردازش میکند و تحویل میدهد. سیپییو در انواع و اقسام دستگاهها از رایانه و لپتاپ گرفته تا گوشی هوشمند، تبلت و تلویزیون هوشمند وجود دارد. این تراشهی کوچک و معمولا مربعشکل روی بورد اصلی دستگاهها قرار میگیرد و با سایر سختافزارها برای اجرای رایانهی شما در تعامل است.
واکشی (Fetch)
واکشی به دریافت دستورالعمل گفته میشودY دستورالعملی که در غالب صفر و یک و از طریق رم به سیپییو ارسال میشود. هر دستور تنها بخش کوچکی از یک عملیات است. بنابراین، سیپییو نیازمند این است که بداند دستورالعمل بعدی چیست. نشانی دستور فعلی توسط یک شمارشگر برنامه (PC) نگه داشته میشود. سپس PC و دستورالعملها در قسمت ثبت دستور (IR) قرار میگیرند. بعد از آن طول PC افزایش پیدا میکند تا به نشانی دستورالعمل بعدی ارجاع دهد.
رمزگشایی (Decode)
وقتی یک دستور، واکشی و در IR ذخیره میشود، سیپییو دستور را به مداری به نام رمزگشای دستور منتقل میکند. این مدار دستور را به سیگنالهایی تبدیل میکند که برای فعالیت به بخشهای دیگر سیپییو فرستاده میشود.
اجرا (Execute)
در گام نهایی، دستورات رمزگشایی شده برای تکمیل به بخشهای مربوطه در سیپییو ارسال میشوند. نتایج معمولا در بخشی از سیپییو ثبت میشوند تا در دستورالعملهای آتی به آنها رجوع شود. برای درک بهتر میتوانید این روند را به عملکرد حافظهی ماشین حساب تشبیه کنید.
تعداد هستهها
در ابتدا سیپییوها تنها یک هسته داشتند. این یعنی واحد پردازش مرکزی به انجام تنها یک مجموعه از وظایف محدود بود. این یکی از دلایلی بود که در آن زمان رایانهها را با وجود تأثیرگذار بودن، نسبتا کند و وقتگیر میکرد. بعد از ساخت پردازندهی تکهستهای، تولیدکنندگان به فکر راههایی برای ارتقاء عملکرد آن افتادند. یکی از این راهها به ساخت پردازندههای چندهستهای منتهی شد. بهطوریکه این روزها احتمالا عبارات دوهستهای چهارهستهای و حتی هشتهستهای را فراوان شنیدهاید.
منبع:cafemobile.blogsky.com