درباره جشنواره بین المللی خوارزمی
در راستاي تحقق بند ( 4 ) اصل سوم قانون اساسي ، مبني بر « تقويت روح بررسي و تتبع و ابتكار در تمام زمينه هاي علمي ، فني ، فرهنگي و اسلامي از طريق تأسيس مراكز تحقيق و تشويق محققان » و پيشبرد اهداف آموزشي ، « سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي ايران » پس از انقلاب اسلامي در سال 1359 تأسيس شد . اين سازمان در جهت شناسايي ، رشد و پرورش استعدادهاي نهفته و بــالقوه پــژوهشگران ، مــبتكران ، مـخترعان و انـديشمندان اين مرز و بوم ، در سال 1366 « جشنواره بين المللي خوارزمي » را پايه ريزي كرد . بر اساس بند ( ب ) ماده (2 ) اساسنامه ي سازمان مذكور ، هر ساله مخترعان ، مبتكران و پژوهشگران كشور در اين جشنواره شناسايي و طي مراسمي با حضور رياست محترم جمهوري مورد تقدير قرار مي گيرند . در ضمن ، از طريق برنامه ريزي و ارتباط مستمر با موسسات علمي و صنعتي داخلي و خارجي ، زمينه حمايت همه جانبه و افزايش انگيزه هاي لازم جهت توسعه فعاليت هاي علمي و پژوهشي افراد مستعد و خلاق فراهم مي گردد .
به همين منظور و جهت رشد و شكوفايي استعدادها و خلاقيت هاي نوآوران جوان و گسترش روحيه ابتكار و نوآوري و حمايت و پشتيباني مادي و معنوي از قشر عظيم دانش آموزي ، در سومين دوره ي فعاليت جشنواره بين المللي خوارزمي ، در سال 1368 ، بخش دانش آموزي جشنواره با توافق وزارتين « فرهنگ و آموزش عالي وقت » و « آموزش و پرورش » ايجاد گرديد . اين بخش كه در ابتدا با دريافت 14 طرح از سطح كشور كار خود را آغاز كرد .در سال هاي بعد آن چنان با استقبال چشمگير دانش آموزان رو به رو شد كه ناگريز دردوره های بعد بخش دانش آموزي در سه مرحله استاني ، كشوري و بين المللي برگزار گرديد .
با توجه به اهميت طرح ها و پژوهش هاي علوم انساني در توسعه ي اخلاق و معنويت و نيز توسعه متوازن تكنولوژي و فرهنگ ، در سال 1374 كميته ي علوم انساني جشنواره به كميته هاي فني و مهندسي ، علوم پايه و پزشكي جشنواره افزوده شد و در محل حوزه ي علميه ي قم آغاز به كار كرد و سپس در سال 1375 در بخش دانش آموزي نيز گروه علوم انساني به ساير گروه هاي علمي جشنواره پيوست ، كه با استقبال قابل ملاحظه ي دانش آموزان مواجه گرديد .
با عنايت به تأكيدات ويژه ي رياست محترم جمهوري اسلامي ايران در مورد توجه به جوانان نوآور و خلاق ، از سال 1378 بخشي مستقل ، تحت عنوان « جشنواره جوان خوارزمي » با هدف تحت پوشش قرار دادن دانش آموزان ، دانشجويان و جوانان ، زير نظر « مركز تحقيقات علمي كشور » وابسته به معاونت پژوهشي وزارت علوم ، تحقيقات و فناوري و با همكاري وزارت آموزش و پرورش فعاليت خود را آغاز كرد .
بـخش دانـشجويي و آزاد ( افـراد زيـر 30 سـال ) در مركز تحقيقات علمي كشور و « بخش دانش آموزي و دانشجويان مراكز آموزش عالي وابسته به آموزش و پرورش » در معاونت آموزش متوسطه وقت فعال گرديد كه بخش اخير در سه سطح منطقه اي ، استاني و كشوري به فعاليت خود ادامه داد . بخش دانش آموزي جشنواره خوارزمي از سال 1368 به ترتيب با دريافت 14 ، 36 ، 35 ، 35 ، 90 ، 286 ، 529 ، 886 ، 1862 ، 2963 ، 5633 ، 7603 ، 12588 ، 13123 و بالاخره در سال جاري با دريافت 17389 طرح ، با استقبال كم نظير دانش آموزان و همچنين از سال 1379 ـ با شكل گيري بخش دانشجويي ـ به ترتيب با دريافت 80 ، 313 ، 490 و 749 طرح دانشجويي ، با استقبال دانشجويان مراكز آموزش عالي وابسته به آموزش و پرورش رو به رو گرديد .
هيأت داوران پس از بررسي طرح هاي منتخب استاني در گروه هاي تخصصي « برق و الكترونيك ـ كامپيوتر ـ مكانيك ـ فيزيك ـ شيمي ـ رياضي ـ علوم زيستي ، پزشكي و كشاورزي ـ ادبيات و علوم انساني ـ معارف اسلامي ـ علوم اجتماعي ـ هنر » و استماع دفاعيه طرح هاي ارايه شده در نهايت با توجه به معيارهاي ارزيابي و امتيازات مكتسبه ، تــعدادي از طـرح هاي برتر دانش آموزي و دانشجويي ( مراكز آموزش عالي وابسته به آموزش و پرورش ) را به عنوان « برگزيدگان كشوري » و تعدادي از طرح ها را به عنوان « طرح هاي برتر استاني ( رتبه اول استاني ) » و « طرح هاي قابل تقدير ( رتبه دوم استاني ) » انتخاب مي نمايند . در ضمن ، از سال تحصيلي 82 ـ 1381 با پي گيري ايجاد يكصد پژوهشسرا از سوي معاونت آموزش و پرورش نظري و مهارتي در مناطق آموزشي كشور ، سعي مي شود امكانات بيشتري براي تحقيق و پژوهش و بروز استعدادها و خلاقيت هاي دانش آموزي فراهم گردد .
درباره جشنواره جوان خوارزمی
با عنايت به نقش مطلوب جشنواره جوان خوارزمي در ورود نسل جوان به عرصه رقابت علمي و پژوهشي و به منظور شناسايي و معرفي پژوهشگران ، محققان ، مبتكران و مخترعان جوان جامعه و تقدير ، تشويق و حمايت و پشتيباني مادي و معنوي نوآوران جوان و ايجاد بستر مناسب جهت هدايت استعدادها به سمت توسعه و تعالي جامعه ، جشنواره جوان خوارزمي در چهارچوب اين شيوه نامه برگزار مي شود
اهداف
1 ـ توسعه و تعالي فرهنگ مطالعه و پژوهش در جامعه
2 ـ كاربردي نمودن علوم
3 ـ ارزش بخشيدن به دستاوردهاي علمي و فني جوانان
4 ـ شناسايي ، رشد و پرورش استعدادها و خلاقيت هاي نوآوران جوان
5 ـ پشتيباني و حمايت علمي و مادي از مبتكران و پژوهشگران جوان
6 ـ آماده سازي نسل جوان براي ورود به ميدان رقابتهاي علمي و فني
7 ـ هدايت استعدادها و خلاقيت ها در جهت رفع نيازهاي مراكز علمي و صنعتي
سازماندهي
به منظور برنامه ريزي ، هدايت و نظارت بر اجراي مطلوب جشنواره در كليه مراحل ، ستاد جشنواره جوان خوارزمي در معاونت آموزش و پرورش نظري و مهارتي و كميته هاي جشنواره جوان خوارزمي در سطح استان و مناطق با تركيب اعضاء و شرح وظايف زير تشكيل مي گردد
شرح وظایف کمیته استان
1 ـ برگزاري جلسات مستمر و گردهمايي ها ( عنداللزوم ) براي پيگيري و هدايت امور جشنواره و ابــلاغ شيوه نامه ها و بــــخشنامـه هـا بــه شهرستان / مناطق و مراكز آموزش عالي وابسته به آموزش و پرورش
2 ـ تــبليغات مـربوط به جشنواره ( انعكاس جشنواره در مطبوعات ، صدا و سيما ، چاپ بروشور و . . . )
3 ـ ارتباط با هسته هاي علمي پژوهش سراها
4 ـ ايجاد هسته هاي علمي در گروه هاي آموزشي و پشتيباني علمي از دانش آموزان و دانشجويان
5 ـ ارائه راهكارهايي جهت كـــيفي تر كردن فعاليت ها وبرگزاري باشكوه تر جشنواره
6 ـ تـعيين و انـتخاب گروه هاي داوري ، مـتناسب با طرح هاي ارائه شده ، با استفاده از اساتيد دانشگاه ها و دبيران با تجربه
7 ـ دريافت طرح هاي دانش آموزي و دانشجويي از شهرستان / مناطق و مراكز آموزش عالي وابسته به آموزش و پرورش و در صورت لزوم ارسال فرمهاي ارزيابي ، مــطابق بــا فرم هاي داوري اسـتان ، بـراي شــهرستان / مناطق و مراكز آموزش عالي جهت داوري طرح ها
8 ـ نظارت بر فعاليت گروه هاي داوري و انتخاب طرح هاي برتر
9 ـ استفاده از اعتبارات درون سازماني با تصويب شوراي استان
10 ـ اســــتفاده از كـمك هاي برون سازماني ( كارخانجات ، مؤسسات علمي و صنعتي ، نهادهاي دولتي و خصوصي ، دانشگاهها و . . . ) با هماهنگي نمايندگان سازمان ها و مؤسسات پشتيبان
11 ـ پشتيباني مادي از طرح هايي كه طرح مقدماتي آنها در هسته هاي علمي مربوط ، مورد تأييد قرار گرفته است
12 ـ برگزاري مراسم تقدير از برگزيدگان جشنواره استاني با حضور رئيس سازمان و مسؤولين استان
13 ـ مكانيزه نمودن سيستم اطلاعاتي جشنواره با هماهنگي ستاد جشنواره
14 ـ ارائه طرح هاي برتر ، بر اساس سهميه و جدول زمان بندي و گزارش عملكرد به ستاد جشنوار
مركز آموزش عالي
اين كميته به طور مستقل در ادارات آموزش و پرورش شهرستان / منطقه و مراكز آموزش عالي وابسته به آموزش و پرورش ( آموزشكده ها ، مراكز تربيت معلم و . . . ) تشكيل مي گردد .
اعضاي كميته :
1 ـ ريـــاست آمــوزش و پــرورش منطقه ـ مركز آموزش عالي
2 ـ معاون آموزشي
3 ـ دبير جشنواره به انتخاب رئيس
4 ـ مسؤول گروه هاي آموزشي
5 ـ مسؤول پژوهش سرا
6 ـ كارشناس مسؤولان و كارشناسان دواير مربوط
7 ـ مــسؤول هــيأت داوري ( در صورت داوري )
8 ـ نـماينده سازمان ها و مؤسسات پشتيبان
* سازمان ها و مؤسسات پشتيبان ، سازمان ها و مؤسساتي هستند كه در اجراي جشنواره ، آموزش و پرورش را مورد حمايت و پشتيباني علمي و مادي قرار مي دهند
مركز آموزش عالي
1 ـ برگزاري جلسات مستمر براي پيگيري و هدايت امور جشنواره و ابلاغ شيوه نامه ها و بخشنامه هاي مربوط به واحدهاي آموزشي تابعه .
2 ـ توجيه مسؤولان واحدهاي آموزشي ، اولياء ، دانش آموزان و دانشجويان و انجام تبليغات و توجيهات لازم به منظور شركت كيفي تر و گسترده تر دانش آموزان و دانشجويان در جشنواره
ـ ارتـباط مـستمر بـا هسته هاي علمي گروه هاي آموزشي و پـژوهش سرا و جست و جوي راهكارهايي جهت هدايت فعاليت دانش آموزان و دانشجويان .
4 ـ استفاده از اعتبارات درون سازماني و كمك هاي برون سازماني ، با هماهنگي سازمان ها و مؤسسات پـشتيبان و حـمايت مادي طرح ها با تأييد و تشخيص كميته استان .
5 ـ حمايت علمي دانش آموزان و دانشجويان با هماهنگي و همكاري ، آموزشي و پژوهش سرا .
6 ـ ارائه گزارش عملكرد جشنواره به كميته جشنواره استان .
7 ـ دريافت طرح هاي دانش آموزان و بررسي مدارك و مستندات ودرصـورت لـزوم ، داوري طـرح ها و ارسـال طـرح هاي بـرتر به استان ، بر اساس سهميه و جدول زمان بندي.
خوارزمی جشنواره جوان اهداف
بخش دانش آموزی
1 ـ توسعه و تعالي فرهنگ مطالعه و پژوهش در جامعه و ارتقاء سطح كمّي و كيفي فعاليت هاي علمي و پژوهشي در كشور
2 ـ كاربردي نمودن علوم و ارتباط دادن آن با زندگي و نيازهاي جامعه
3 ـ ارزش بخشيدن به دستاوردهاي علمي و فني جوانان
4 ـ شناسايي ، رشد و پرورش استعدادها و خلاقيت هاي نوآوران جوان
5 ـ پشتيباني و حمايت علمي و مادي از مبتكران و پژوهشگران جوان
6 ـ آماده سازي نسل جوان براي ورود به ميدان رقابت هاي علمي و فني
7 ـ هدايت استعدادها و خلاقيت ها در جهت رفع نيازهاي مراكز علمي و صنعتي
8 ـ آشنايي دانش آموزان با پژوهش و تحقيق و شيوه هاي كشف و حل مسايل علمي و فني
9 ـ انجام كارهاي علمي ، فني و پژوهشي به شيوه گروهي با حفظ رقابت سالم و سازنده
10 ـ توليد دانش و بومي كردن علم
تسهيلات قابل ارايه باشگاه پژوهشگران دانشجو به برگزيدگان جشنواره جوان خوارزمي
با توجه به تصويب شوراي سياستگذاري باشگاه پژوهشگران دانشجو طي نامه شماره 283/87 ب مورخ 30/7/1387، تسهيلات زير به نفرات برگزيده جشنواره جوان خوارزمي اعطاء ميگردد :1- سهميه شركت در عمره مفرده (به نفرات اول تا سوم هر گروه) 2- عضويت در باشگاه 3- استفاده از كليه تسهيلات اعضاء در دانشگاههاي كشور 4- استفاده از اطلاعات علمي و پژوهشي سايت آن باشگاه به صورت رايگان شايان ذكر است تسهيلات درج شده در بند 2، 3 و 4 به كليه برگزيدگان جشنواره اعطاء خواهد گرديد.
منبع:http://razi.teo.ir
اینم فرم ثبت نام درجشنواره خوارزمی:
forme sabte nam.rar (اندازه: 131.58 KB / تعداد دفعات دریافت: 82)
فرم داوری جشنواره خوارزمی:
form davari.zip (اندازه: 54.33 KB / تعداد دفعات دریافت: 74)