نظرسنجی: سطح این آموزش چقدر است؟
عالی
30.00%
6 30.00%
خوب
50.00%
10 50.00%
متوسط
10.00%
2 10.00%
ضعیف
10.00%
2 10.00%
در کل 20 رأی 100%
*شما به این گزینه رأی داده‌اید. [نمایش نتایج]

امتیاز موضوع:
  • 2 رأی - میانگین امتیازات: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
نویسنده پیام
balanmo12 آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 7
موضوع‌ها: 1
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 2
( 58 تشکر در 7 ارسال )
ارسال: #1
ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
با عرض سلام خدمت تمامی دوستان.
در نظر دارم در این تاپیک ساخت ربات نور یاب رو برای افراد مبتدی که هنوز چیزی در مورد ربات نمی دونند آموزش بدم.
قبل از هر چیز باید این افراد بدونند که ساخت اکثر ربات ها ساده هست.
ربات مسیر یاب، ربات نور یاب، ربات ماز (لابیرنت)، روبات RUFBOT(این نوع ربات از راه دور کنترل می شود) و ربات های مشابه تقریبا ساده ساخته می شوند و فقط برای ساخت آنها کمی تجربه لازم است که بعضا اشاره خواهد شد.
رباتهایی مانند ربات انسان نما یا رباتی برای پیدا کردن پارگی در کابل های اینترنت در زیر اقیانوس ها ساختمانی پیچیده دارند. وزن این نوع ربات گاهی به یک تن می رسد.

ربات ها برای اهداف ویژه ای ساخته می شوند. مثلا رباتی که بتواند زباله های هسته ای که فوق العاده سمی هستند را جابجا کند. یا رباتی که بتواند در یک کارخانه ی خودروسازی عملیات رنگ آمیزی خودرو ها را انجام دهد، نمونه هایی از این اهداف هستند.

معمولا دقت رباتها در انجام وظایفشان فوقالعاده زیاد است (البته اگر برنامه ی خیلی خوبی برای آنها نوشته شود) و همچنین سرعت انجام کار در آنها بسیار بیشتر از انسان است. مثلا در یک کارخانه ی ساخت مادر بورد کامپیوتر یک ربات می تواند به سرعت قطعات SMD که بسیار کوچک هستند و لحیم کاری آنها مشکل است را سر جایشان قرار دهند و شاید در عرض پنج دقیقه تمام قطعات یک مادر بورد را قرار می دهند در حالی که برای انسان این زمان به چند ساعت می رسد.

برای ساخت ربات باید چند چیز را حتی در حد بسیار بسیار مبتدی بدانید:
1) الکترونیک (برای طراحی مدارات)
2) برنامه نویسی (برای برنامه دادن به ربات)
3) کنترل (برای کنترل حرکات ربات)
4) مکانیک (برای بستن قسمت های متحرک و مکانیکی)

شما با الکترونیک ربات در ادامه آشنا می شوید.

سوالی در اینجا پیش می آید و آن این است که چرا برنامه نویسی باید بدانیم؟
اکثر ربات های امروزی دارای مغز متفکری هستند که تمام عملیات ربات را انجام می دهد به طوری که می توانیم به این مغز متفکر خودمان دستور بدهیم. نام این مغز متفکر میکروکنترلر می باشد. میکرو کنترلر را با نام کامپیوتر تک تراشه ای می توان نام گذاری کرد. همانطور که می دانید کامپیوتر خنگی شامل CPU، RAM، ROM، Hard Disk، I\O(ورودی خروجی) و بعضی قسمت های داخلی دیگر است به طوری که می توان بسته به نیاز خودمان مقادیر آنها را تغییر داد ولی میکروکنترلر مقدار ثابتی از حافظه های بالا را شامل میشود. فرق میکروکنترلر (از این به بعد به میکروکنترلر میگم میکرو) با کامپیوتر به صورت زیر می باشد:
1) مصرف توان: در کامپیوتر توان زیادی در حد 200 تا 300 وات تلف می شود و ولتاژ کاری کامپیوتر خیلی بالا است ولی میکرو مصرف توانی در حد صفر دارد و با ولتاژ بسیار پایین در حد 5 ولت کار می کند.
2) قیمت: برای ساخت یک دماسنج قیمت کامپیوتربسیار بالا است در حالی که می توان با حدود 1000 تومان یک دماسنج با میکرو ساخت
3) اندازه: کامپیوتر حجم بسیار زیادی را اشغال می کند و وزن زیادی دارد بنابراین نمی توان از کامپیوتر در روبات نور یاب و رباتهای دیگر استفاده کرد.
4) فرکانس کاری کامپیوتر فوق العاده بالاست که به کار ما در ساخت ربات نمی آید ولی برای پردازش فرکانس های ویدیویی که در حد 400 مگاهرتز است میکرو جوابگو نیست و در این حالت می توان بجای کامپیوتر از تراشه های FPGA استفاده کرد این تراشه ها اکثر مشخصات میکرو را دارا هستند و برنامه پذیرند.
5) غالبا کامپیوتر برای انجام کارهای پیشرفته که میکرو و FPGA جوابگو نیستند استفاده می شود (مثلا برای انجام کارهای گرافیکی و یا استفاده از اینترنت)
6) به میکرو تک منظوره می گویند یعنی فقط یک عملیات انجام می دهد (مثلا فقط برای کنترل ربات استفاده می شود و یا فقط برای نمایش ساعت استفاده می شود) ولی کامپیوتر همه منظوره است و می تواند همزمان عملیات بسیار مختلفی را انجام دهد.

ما می توانیم با چند زبان برنامه بنویسیم:
1) بیسیک: این زبان به دلیل آنکه کلمات کلیدی زیادی دارد، فهمش برای کاربر آسان است بنابراین به اشخاص مبتدی یادگیری این زبان توصیه می شود. عمده اشکال این زبان این است که در نرم افزار های گوناگون دستورات مختلفی دارد. سطح این زبان بالا است و حدود 150 کلمه ی کلیدی دارد. (کلمات کلیدی مانند IF در زبان بیسک نمی توانند به جای اسم متغیر ها استفاده شوند)
2) زبان سی C: این زبان ساخت یافته است به این صورت که در نرم افزار های گوناگون دستورات مشابه دارد. این زبان سطح میانی دارد و حدود 30 کلمه ی کلیدی دارد.
3) پاسکال: این زبان مانند سی است ولی با آمدن زبان سی منسوخ شده است.
4) اسمبلی: سطح پایینی دارد. تمامی زبانها هنگام ترجمه برای میکرو (دستوراتی که ما برای میکرو می نویسیم باید توسط مترجم یا همان کامپایلر ترجمه شوند تا میکرو آنها را بخواند) به این زبان تبدیل می شوند بنابراین با نوشتن برنامه به زبان اسمبلی می توان حجم برنامه را کنترل کرد و در برنامه های دقیق مانند ساعت برای دقت زیاد برنامه به این زبان نوشته می شود. یادگیری این بان را به افراد مبتدی توصیه نمی کنیم.

ما پنج مدل میکرو داریم که دو تای آن در ایران یافت نمی شود
1)AVR: برای افراد مبتدی استفاده از این میکرو را توصیه می کنم
2)8051: قیمت پایینی دارد و برای کارهای کوچک تر استفاده می شود.
3)PIC: در ایران چندان محبوب نیست.
برای اطلاعات بیشتر به beygielectronic.blogfa.com مراجعه کنید.

آموزش برنامه نویسی برای AVR به زبان بیسیک: برای آموزش یک پست تو آدرس زیر قرار دادم:
http://forum.iranled.com/showthread.php?...688&page=3

حالا چگونه باید برنامه را به میکرو منتقل کنیم برای این کار از پروگرمر استفاده می کنیم این پروگرمر می تواند به پورت USB کامپیوتر یا سایر پورت های کامپیوتر وصل شود نحوه ی پروگرم کردن را بعدا می گویم.
فعلا نقشه ی چندتا پروگرمر رو قرار میدم:

http://rapidshare.com/files/275861907/Pr...0.zip.html

http://rapidshare.com/files/275863576/AV...r.rar.html

http://rapidshare.com/files/275865936/80...r.zip.html

http://rapidshare.com/files/275866600/PI...r.rar.html

اینم نقشه ی یک ربات تعقیب نور فوق العاده ساده (لازم به ذکر است برای افزایش حساسیت این ربات به نور باید مقاومت های 1K اهمی را در حدود 15K اهم قرار دهید که بستگی به جنس مقاومت نوری دارد)

http://rapidshare.com/files/275867445/Li...t.zip.html

ادامه ی مبحث باشه برا بعد
۱۴-شهریور-۱۳۸۸, ۱۲:۴۱:۴۶
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : mehrdadgh, t3r!p3000, lord_viper, alaska, tajerman, sita_rampail, mahdi20, bIGBANG, relax, WhiteNoise, abbasalifix, Nasiman, tahere ta, orange signal, a.mehran, omid_phoenix
balanmo12 آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 7
موضوع‌ها: 1
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 2
( 58 تشکر در 7 ارسال )
ارسال: #2
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
خب حالا میگم چه جوری آی سی را پروگرم کنیم.
آیا شما آموزش زبان بیسیک را در تاپیک زیر خوندید؟
http://forum.iranled.com/showthread.php?...688&page=3
اگه جواب مثبته بریم ادامه ی مطلبو بگم.
شما باید برنامتونو در نرم افزار Bascom AVR بنویسید. این نرم افزار حدود 25 مگ حجمشه. از اینترنت بگیریدش. وقتی برنامه ی میکرو را در این نرم افزار نوشتید باید آن را کامپیل کنید تا فایلی با پسوند HEX ایجاد شود و باید آدرس این فایل را بدانید. لازم است بدانید دستورات نرم افزار Bascom AVR مشابه دستورات Bascom 8051 است بنابراین اگر bascom AVR بلد باشید ناخودآگاه Bascom 8051 هم بلدید.
قبل از پروگرم کردن میکرو بر روی MyComputer کلیک راست کنید و Propertis را انتخاب کنید و سپس وارد زبانه ی Hardware شوید و Device Manager را انتخاب کنید. حال در صفحه ی باز شده وارد Ports شوید. در اینجا شما آدرس پورت سریال و پورت پرینتر را مشاهده می کنید آن را به خاطر بسپارید. بعدا می فهمید این آدرس به چه دردی می خورد.
می توانیم برای پروگرم کردن میکرو از نرم افزاری مثل ICProg استفاده کنیم. این برنامه را در فایل زیر قرار دادم:
http://rapidshare.com/files/275953452/IC_Prog.zip.html
این برنامه نیازی به نصب ندارد.
پس از باز کردن برنامه کلید F3 را بزنید و مدل پروگرمر را انتخاب کنید و پورتی را که پروگرمر به آن متصل است انتخاب کنید (اگر مدل پروگرمر را مشاهده نکردید باید از برنامه ی دیگری استفاده کنید که پروگرمر شما را ساپورت کند) و سپس OK را انتخاب کنید.
سپس وارد Setting شوید و Options را انتخاب کرده و به زبانه ی Misc بروید و Enable Windows Me\2000\XP را فعال کنید.
حال وارد File>Open File شوید و آدرس فایلی را که کامپایل کردید (با پسوند HEX) را به برنامه بدهید.
سپس از بالا سمت راست مدل میکرو را انتخاب کنید و سپس وارد Command شوید و Erase All را انتخاب کنید تا اطلاعات قبلی میکرو پاک شود. حال کلید F5 را بزنید تا میکرو پروگرم شود. زمانی پروگرم شدن انجام شده است که پیغام Successfully را مشاهده کنید.

در فایل پیوست شده برای پروگرمر میکروی 8051 یک برنامه به نام ProLoad وجود دارد که فقط برای پروگرم کردن میکرو های 8051 است اگر میخواهید از میکروی 8051 استفاده کنید این برنامه را نصب کنید و پس از اتصال پروگرمر این برنامه را اجرا کنید. به صورت خودکار این برنامه پروگرمر شما را پیدا می کند حال Send را کلیک کنید و آدرس فایل هگز را وارد کنید تا پروگرم شدن میکرو انجام شود.

در فایل پیوست شده برای پروگرمر میکروی PIC هم یک برنامه برای پروگرم کردن میکرو های PIC وجود دارد که خودتان با آن کار کنید.

برای میکرو های AVR می توانید از برنامه ی Code Vision استفاده کنید. در فایل پسوست زیر این نرم افزارو قرار دادم:
http://rapidshare.com/files/276000028/Co...l.zip.html
ابتدا فایل Setup رو اجرا کنید. مشاهده می کنید که یک کد می خواهد بنابراین فایل Serial را باز کنید و کد موجود در آن را در محل مربوطه بنویسید و برنامه را نصب کنید و پس از نصب برنامه را اجرا کنید. مشاهده می کنید که از شما License می خواهد بنابراین فایل Keygen را باز کنید و در قسمت Serial Number کلید های Ctrl+V را بفشارید تا کدی در آنجا قرار گیرد. حال بر روی Make کلیک کنید و آدرسی را به آن بدهید، مثلا درایو C و سپس از برنامه ی Code Vision همین آدرس را وارد کنید. حال برنامه کار می کند. پس از نصب و اجرای این برنامه وارد قسمت Setting و سپس Programmer شوید و مدل پروگرمر را انتخاب کنید و مشخص کنید پروگرمر به کدام پورت وصل است؟
حال OK را کلیک کنید.
اگر پروگرمر شما به پورت پرینتر وصل می شود باید وارد Setting شوید و Tarminal را انتخاب کنید و پورت صحیح را انتخاب کنید و سپس OK را بفشارید.
حال Shift و F4 را همزمان فشار دهید تا کادر Chip Programmer ظاهر شود. در این کادر باید مدل میکروی AVR را انتخاب کنید. حال وارد File شوید و Load Flash را انتخاب کنید. در قسمت Files Of Type گزینه ی Intel Hex files را انتخاب کنید و حالا آدرس فایل کامپایل شده را وارد کنید و Open را بزنید
سپس وارد Program شده و Erase Chip را انتخاب کنید و سپس در همین منو Flash را انتخاب کنید تا پروگرم کردن انجام شود. اگر اشتباها program All را بزنید فیوز بیت ها هم برنامه ریزی می شوند و میکرو دیگر برنامه ریزی نمی شود در این صورت باید یک کریستال بین پایه های Xtal1 و xtal2 قرار داد تا مشکل بر طرف شود.
ادامه ی بحث باشه برای بعد.
۱۴-شهریور-۱۳۸۸, ۱۹:۳۰:۳۵
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : t3r!p3000, محمد حسینی, lord_viper, alaska, tajerman, sita_rampail, mahdi20, bIGBANG, WhiteNoise, orange signal
balanmo12 آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 7
موضوع‌ها: 1
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 2
( 58 تشکر در 7 ارسال )
ارسال: #3
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
امروز میخوام براتون نقشه ی دوتا ربات رو قرار بدم.
شما میتونید آشنایی اولیه ای با الکترونیک در وبلاگ زیر داشته باشید:
http://beygielectronic.blogfa.com

نقشه ی اول نقشه ی یک ربات نور یاب با قابلیت تعقیب نور در همه ی جهات هست.
اگر نقشه ی ربات قبلی رو مشاهده کنید، متوجه می شوید که این ربات فقط می تواند حرکت رو به جلو یا چپ و راست داشته باشد (با سه سنسور یکی برای حرکت رو به جلو، یکی برای گردش به راست و دیگری برای گردش به چپ) و اگر ربات را در نور خیلی زیاد قرار دهیم، دیوانه وار به این طرف و آن طرف حرکت می کند. همچنین برای تنظیم حساسیت ربات به نور باید مقاومت های یک کیلو اهمی را تعویض نماییم که مطلوب نمی باشد. در ضمن این ربات به عقب هم حرکت نمی کند. عیب دیگر آن هم این است که موتور ها با ولتاژ 5 ولت تغذیه می شوند که این باعث داغ شدن آی سی 7805 می شود که خود موجوب تلفات توان و تمام شدن سریع تر باتری می شود.

در ربات جدید این عیوب برطرف شده است.
این ربات چهار سنسور دارد که در شکل زیر چیدمان آنها را مشاهده می کنید:
   

وقتی به سنسور یک، نور بتابد، ربات به سمت جلو (یا عقب) حرکت می کند و وقتی به سنسور چهار نور بتابد، ربات به سمت عقب (یا جلو) حرکت می کند. و دو سنسور دو و سه هم برای چرخش به سمت راست و یا چپ هستند. اگر به همه ی سنسور ها نور بتابد، ربات متوقف خواهد شد و اگر هیچ نوری هم به ربات نتابد، مجددا ربات متوقف می شود. این چهار سنسور باید به شکل L قرار بگیرند یعنی باید افقی قرار بگیرند نه عمودی. در ضمن مقدار حساسیت به نور برای هر چهار LDR قابل تنظیم است که با تغییر مقدار پتانسیومتر های 20K اهمی امکان پذیر است.
دیود های D1…D8 در نقشه ی مدار برای از بین بردن ولتاژ های زیاد (در حد چند صد ولت) می باشد. هنگام چرخش موتور های ربات و توقف موتور ها این ولتاژ ها به وجود می آید که می تواند به میکرو آسیب برساند بنابراین از این دیود ها استفاده می کنیم.
خازن های عدسی 100n که بر روی بدنه ی آنها 104 درج شده است برای از بین بردن خاصیت سلفی موتور ها می باشد.
آی سی که موتور ها را راه اندازی می کند (به آن آی سی درایور می گویند) مدل L293D می باشد که باید پایه های 1، 8، 9 و 16 آن را به تغذیه ی دوازده ولت متصل کنید. البته این تغذیه کمتر هم می تواند باشد (مثلا 9 ولت). پیشنهاد بنده به شما این است که هرگز این پایه ها را به سر خروجی آی سی 7805 وصل نکنید چون این آی سی داغ می شود و تلفات ایجاد می کند.

خازن های وصل شده به آی سی 7805 که یکی از آنها 100uF و دیگری 220uF است به این دلیل است که موتور های ربات هنگام روشن شدن جریان زیادی از باتری می کشند که همین باعث افت ولتاژ باتری در مدت کوتاهی می شود که در این صورت ممکن است میکرو هنگ کند به همین دلیل هنگام افت ولتاژ باتری این خازنها تخلیه می شوند و مانع از هنگ کردن میکرو خواهند شد.

پایه های 8 و 22 میکرو را به زمین وصل کنید (منظور از زمین در اینجا سر وسطی آی سی 7805 می باشد و سر وسطی آی سی 7805 به سر منفی باتری وصل می شود). پایه ی 7 میکرو را به خروجی آی سی 7805 که یک ولتاژ 5 ولت ثابت است وصل کنید (وقتی که قسمت فلزی آی سی 7805 به سمت پشت ما قرار دارد، پایه ی خروجی این آی سی سمت راست ما قرار دارد و پایه ی ورودی سمت چپ ما است).

برنامه ی این ربات رو به زبان بیسیک نوشتم که با برنامه ی Bascom AVR اونو کامپایل کردم. اگر دستورات موجود در این برنامه را با دقت تمام ببینید، متوجه می شوید که این دستورات بسیار ساده هستند. در لینک زیر نقشه ی ربات به همراه برنامه و فایل هگز و فایل پروتئوس را قرار داده ام (فایل پروتئوس چیست؟ برنامه ای با نام Proteus Professional موجود است که برای شبیه سازی مدارات الکترونیکی بکار می رود. یعنی شما می توانید بدون بستن مدار به صورت عملی آن را در کامپیوتر شبیه سازی کنید. برای این کار این برنامه را از سی دی نرم افزار فروشی ها خریداری کنید و آن را نصب کنید {از سایر دوستان می خواهم نحوه ی نصب و کار کردن با این برنامه را توضیح دهند} پس از نصب این برنامه را اجرا کنید و کلید Play را بزنید {کلید F12} تا شبیه سازی انجام شود):

.zip   Light Follower 2.zip (اندازه: 113.25 KB / تعداد دفعات دریافت: 737)

با کمی تغییر در برنامه ی ربات نور یاب می توان ربات پیدا کننده تاریکی را ایجاد کرد. تئجه کنید نقشه ی مدار همان نقشه ی مدار قبلی است فقط برنامه ی میکرو عوض شده است. لینک دانلود برنامه ی این ربات:

.zip   Night Follower.zip (اندازه: 878 bytes / تعداد دفعات دریافت: 340)
در ادامه ی بحث می خوام کمی در مورد مکانیک ربات بحث کنم.
می خواهیم بدانیم که چگونه موتور را قرار دهیم تا با سرعت حرکت کند؟
موتور موجود در این ربات نوریاب موتور DC است (به آن آرمیچر هم می گویند) که دو سیم دارد. این موتور با سرعت خیلی زیاد می چرخد ولی قدرت کافی ندارد به همین دلیل اگر این موتور را مستقیم به چرخ ربات وصل کنیم، ربات حرکت نمی کند. بنابراین باید این سرعت کم شود و قدرت موتور زیاد شود. برای این منظور از جعبه دنده (گیرباکس Geare Box) استفاده می کنیم. این نوع جعبه دنده را در شکل زیر مشاهده می کنید:
   

شما می توانید آن را از تهران-خیابان جمهوری-نرسیده به پل حافظ- پاساژ امجد با قیمت کمتر از 3500 تومان تهیه نمایید. شما دوتا از این جعبه دنده ها بخرید و دو چرخ طرف موتور را در این جعبه دنده ها باز کنید و یکی از جعبه دنده ها را طرف راست ربات و دیگری را در طرف چپ ربات قرار دهید. وقتی موتور سمت راست بچرخد، ربات به سمت راست دور می زند و هر وقت موتور سمت چپ بچرخد ربات به سمت چپ حرکت می کند و هر وقت دو موتور بچرخند ربات مستقیم می رود.
مدار ربات را هم روی چرخ دنده ها قرار دهید. ربات شما آماده است!!!
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۸-شهریور-۱۳۸۸, ۱۲:۵۹:۲۵، توسط balanmo12.)
۱۸-شهریور-۱۳۸۸, ۱۲:۲۱:۳۵
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : t3r!p3000, lord_viper, tajerman, sita_rampail, alaska, tazphoenix, mahdi20, bIGBANG, WhiteNoise
balanmo12 آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 7
موضوع‌ها: 1
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 2
( 58 تشکر در 7 ارسال )
ارسال: #4
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
اینم فیلمی از ربات نور یاب:
http://beygielectronic.persiangig.com/ot...0Robot.zip

در ادامه ی بحث ساخت ربات مسیر یاب رو هم آموزش می دم.

فیلمی از ربات مسیر یاب:
http://beygielectronic.persiangig.com/ot...0Robot.zip

اینم نقشه ی دوتا ربات مسیر یاب:
http://beygielectronic.persiangig.com/ot...0Robot.zip
[تصویر:  04.gif]
[تصویر:  P4.jpg]

http://beygielectronic.persiangig.com/ot...0files.zip
[تصویر:  ltc.png]
[تصویر:  ltc13.jpg]

نقشه ی دومی را هنوز تست نکردم ولی نقشه ی اولی سرشار از ایراد است. یکی از ایراد های آن این است که هیچ دیودی به موتور ها وصل نیست (این دیود ها مانند نقشه ی ربات نور یاب باید به موتور ها وصل شوند) و همین باعث می شود تا ولتاژهای زیادی در حد 100 ولت و بیشتر به مدار اعمال شود و چون قسمتی از آی سی L293D به میکرو وصل است، این ولتاژ ها به میکرو اثر می کنند و باعث سوختن آن میشوند. این مدار 2 تا میکرو ی من را سوزاند.

نقشه ی بعدی هم ایراد دارد ولی برای آشنایی بیشتر با ربات مسیر یاب آن را قرار می دم:
http://beygielectronic.persiangig.com/ot...e%2003.zip
[تصویر:  shematic_infra_robotic_circ.jpg]

این نقشه ایراد مهمش این است که موتور ها با ولتاژ 5 ولت تغذیه می شوند و به همین دلیل سرعت کمی دارد. دیگر اشکال این مدار این است که مدار فقط سه سنسور دارد و به همین دلیل باعث خطا در پیدا کردن خط مشکی در ضمینه ی سفید می شود. این مدار اصلاً کار نمی کند!!! خودم عملی بستمش. علتشم مقاومت های بسته شده به سنسور هاست. چون مقاومت های متصل شده به LED های مادون قرمز مقدار زیادی دارند (باید 120 اهم باشند) و این مقدار زیاد باعث کاهش نور LED های مادون قرمز می شود (با دوربین موبایل این LED ها را در حالت روشن ببینید!). همچنین مقاومت های فتو ترانزیستور ها باید حدود 47 کیلواهم باشد. شما حتی اگر این مقاومت ها را هم تعویض کنید بازهم مدار عملکرد بسیار بدی دارد پس به سراغ مدار بعدی می رویم. فراموش نکنید در ربات مسیر یاب هرچه تعداد سنسور های مادون قرمز بیشتر باشد، دقت ربات در یافتن مسیر و پیچ های 90 در جه و بیشتر بالاتر خواهد رفت. شما می توانید تا 24 سنسور را با میکروی ATMega16 یا AT89C51 یا یک میکروی 40 پایه به ربات متصل کنید. البته در این حالت برنامه نویسی ربات مشکل تر خواهد شد.

قبل از معرفی مدار بعدی سؤالی می پرسم: آیا واقعا دوست دارید ربات بسازید؟ اگر جواب مثبت است باید بگویم اکثر کسانی که ربات می سازند نه دانشجوی الکترونیک هستند و نه رباتیک و نه .... بلکه آنها با تلاش و پشتکار موفق به ساخت ربات می شوند. شما در قدم اول برای ساخت ربات باید ترس و بزرگنمایی فکری خود را نسبت به ربات کنار بگذارید و فکر نکنید که ساخت ربات آنقدر سخت است که فقط نخبه ها می توانند ربات بسازند بلکه با مطالعه و بستن مدار های گوناگون و شکست های زیاد می توانید موفق به ساخت ربات هایی عالی شوید فراموش نکنید این رشته حوصله ی زیادی لازم دارد پس عجله نکنید. اگر شما ساخت ربات را آسان فرض کنید بیش از نیمی از مشکلات خود را حل کرده اید! فقط باید حرکتی برای خرید قطعات و به هم وصل کردن آنها انجام دهید! بنده وقتی بار اول می خواستم یک مدار الکترونیکی را ببندم فکر می کردم که ترانزیستور چند هزار تومان قیمت دارد (در حالی که چنین نبود) و یا نمی دانستم بعضی از قطعات چگونه کار می کنند اما با مطالعه ی کتاب و کار عملی به شکر خدا به نتیجه ی مطلوبی رسیدم. بنده برنامه نویسی بیسیک را ابتدا با مطالعه ی فایل PDF دوازده قسمتی که در بالا قرارش دادم (تحت عنوان آموزش برنامه نویسی) یاد گرفتم و با مطالعه ی چندین بار کتاب میکروکنترلر های AVR از انتشارات نص (نویسنده علی کاهه) برنامه نویسی بیسیک را یاد گرفتم. و سپس کم کم برنامه نویسی به زبان اسمبلی را اینطور یاد گرفتم که در انتهای کتاب علی کاهه حدود 120 دستور اسمبلی برای میکرو های AVR درج شده بود که با مطالعه ی آنها و مطالعه ی کتاب آموزش ساده و عملی میکروکنترلر های AVR از حمید شبستری این زبان را آموختم. زبان سی را هم با مطالعه ی کتاب میکروکنترلر های AVR از انتشارات نص با نویسندگی امیر ره افروز یاد گرفتم. یعنی شما ببینید بنده بدون هیچ استادی برنامه نویسی را یاد گرفتم چون خواستم و توانستم ولی دوستان من در دانشگاه با اینکه استاد به ما درس می داد برنامه نویسی اصلا بلد نبودند چون نمی خواستند یاد بگیرند.
(آخرین ویرایش در این ارسال: ۰۲-مهر-۱۳۸۸, ۱۱:۰۷:۴۹، توسط balanmo12.)
۳۱-شهریور-۱۳۸۸, ۱۲:۰۹:۳۹
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : sita_rampail, alaska, tazphoenix, mahdi20, t3r!p3000, bIGBANG, elish, iris, WhiteNoise, orange signal, Donyaa
t3r!p3000 آفلاین
         
*****

ارسال‌ها: 5,050
موضوع‌ها: 83
تاریخ عضویت: اردیبهشت ۱۳۸۵

تشکرها : 34447
( 17423 تشکر در 5116 ارسال )
ارسال: #5
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
مهندس ممنون از آموزش هايي كه گذاشتي !

متاسفانه من نمي تونم از پستي تشكر كنم !

فقط چند تا نكته :


balanmo12 نوشته است:مصرف توان: در کامپیوتر توان زیادی در حد 200 تا 300 وات تلف می شود و ولتاژ کاری کامپیوتر خیلی بالا است ولی میکرو مصرف توانی در حد صفر دارد و با ولتاژ بسیار پایین در حد 5 ولت کار می کند.
خروجي پاور كامپيوتر 5+ 5- 12+ 12- 3.3+ هستش ! نمي دونم كجاي اين ولتا‍ژ بالاست !
در ضمن لپ تاپ مصرفشون خيلي كمه !
ميكروهاي 1.8 ولتي هم جديدا زياد شدن !

balanmo12 نوشته است:فرکانس کاری کامپیوتر فوق العاده بالاست که به کار ما در ساخت ربات نمی آید
اين از اون حرف ها بودش !
ما تو ربات هم سرعت ميكرو رو بالا مي بريم و هميشه تو اين زمينه محدوديت داشتيم !
خوب مي شه براي كاهش سرعت از دستورات تاخيري استفاده كرد ! wait - delay - nop
تو ربات هاي تير انداز هم ديدم كامپيوتر گذاشتن !

balanmo12 نوشته است:اینم نقشه ی یک ربات تعقیب نور فوق العاده ساده
چرا مهندس تو اين نقشه اين همه ديود براي هر موتور گذاشته !
اصلا لازم نداره !
يه دونه مي خواد كه 2803 داره !

balanmo12 نوشته است:آیا شما آموزش زبان بیسیک را در تاپیک زیر خوندید؟
مهندس تايپيك فوق براي من يه صفحه بيشتر نيستش ( چون تعدا پست تو هر صفحه رو تو تنظيمات رو 50 گذاشتم ) بهتر است براي لينك دادن ، لينك كنار شماره پست رو بدين !
مثلا لينك شما مي شه اين : http://forum.iranled.com/showthread.php?...1#pid97541
در ضمن آموزش هايي ديگه هم تو ايرانويج براي آموزش بيسيك موجوده !
اونها رو هم مي تونن دوستان مشاهده كنند :
اموزش AVR از صفر تا بي نهايت
کتاب اموزش avr به زبان بیسیک

balanmo12 نوشته است:شما میتونید آشنایی اولیه ای با الکترونیک در وبلاگ زیر داشته باشید
معرفي سايت و بخش تبليغات فكر كنم يه جا ديگه بودش !

balanmo12 نوشته است:از سایر دوستان می خواهم نحوه ی نصب و کار کردن با این برنامه را توضیح دهند
آموزش پروتئوس :
http://forum.iranled.com/showthread.php?tid=10154
http://forum.iranled.com/showthread.php?...4#pid76824
http://forum.iranled.com/showthread.php?tid=8831

balanmo12 نوشته است:این ربات چهار سنسور دارد که در شکل زیر چیدمان آنها را مشاهده می کنید
مهندس L293 خودش ديود هرزگرد داره و نيازي نداره دوباره بذاري !


دوست عزيزمون نوشته است:شما می توانید آن را از تهران-خیابان جمهوری-نرسیده به پل حافظ- پاساژ امجد با قیمت کمتر از 3500 تومان تهیه نمایید.
خيلي گيرونه !
جالبه اين مكانيك رو دقيقا از ماشين اسباب بازي ملق زن باز مي كنن ( حتي معلومه موتورش لحيم شده )
نكته جالب تر اينكه ماشين ملق زن 1000 تومان قيمت داره ( تو بازار روسهاي مشهد ) ديگه من از در خونمون گرفتم و ته گيروني مي داد يارو شد 1200 !
شما بهتره دو ماشين بخرين و مي شه 2000 تومان و 1500 تومان بقيه رو هم دو تا موتور 800 تومني بخرين ! ( اون 100 تومان رو هم پياده برين بيان تا جور بشه پولش كه مي شه 1600 )
چون موتورهاي خودش هم آشفاله و سريع خراب مي شه و سرعتش مياد پايين !

balanmo12 نوشته است:یکی از ایراد های آن این است که هیچ دیودی به موتور ها وصل نیست
مطمئني ديتاشيت L293 رو خوندي !
من كه تا حالا خيلي استفاده كردم بدون ديود خارجي و كاري نشده !

balanmo12 نوشته است:شما می توانید تا 24 سنسور را با میکروی ATMega16 یا AT89C51 یا یک میکروی 40 پایه به ربات متصل کنید.
انتظار ندارين من نوعي براي شروع كه تازه كار هستم و تا حالا چيزي درست نكردم و اصلا نمي دونم ربات چيه برم يه 24 سنسوره درست كنم !
در ضمن بيشتز از 24 هم مي شه و شما 100 تا بذار ! ( فوقش با مولتي پلكس مي خوني )

مهندس بالونمو12 نوشته است:نقشه ی اولی را هنوز تست نکردم
من از روش سيستم حركتيش استفاده كردم و عالي بودش !
برنامه و مدارش هم به نظر درست مي يان ! ( سايت هاي خارجي معمولا مطلب الكي نمي ذارن )

balanmo12 نوشته است:اکثر کسانی که ربات می سازند نه دانشجوی الکترونیک هستند و نه رباتیک
دانشجوي سخت افزار هستن !
فارغ التحصيل هم شدن و شيريني و شام ندادن !

balanmo12 نوشته است:یعنی شما ببینید بنده بدون هیچ استادی برنامه نویسی را یاد گرفتم
مهندس اين قضايا شام داره ( اونم با راني اضافه )
كي و كجا ؟
۳۱-شهریور-۱۳۸۸, ۲۰:۲۶:۳۳
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : tazphoenix, mahdi20, bIGBANG, jadopcb, sita_rampail, WhiteNoise, orange signal, saeedshams
Dnz.St آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 1
موضوع‌ها: 0
تاریخ عضویت: آبان ۱۳۸۸

تشکرها : 0
( 3 تشکر در 1 ارسال )
ارسال: #6
Question  RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
سلام .من لیسانس مهندسی صنایع هستم ولی خیلی بیشتر به مسائل فنی تر و ساخت ربات علاقه دارم.میشه راهنماییم کنید که چطور میتونم منم وارد این جو بشم و بتونم سر در بیارم و کلا از کجا باید شروع کنم؟
از کمکتون واقعا ممنونم.
۰۹-آبان-۱۳۸۸, ۰۰:۵۵:۲۴
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : bIGBANG, WhiteNoise, orange signal
bIGBANG آفلاین
كاربر دو ستاره
**

ارسال‌ها: 223
موضوع‌ها: 29
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 1071
( 1219 تشکر در 284 ارسال )
ارسال: #7
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
(۰۹-آبان-۱۳۸۸, ۰۰:۵۵:۲۴)Dnz.St نوشته است: سلام .من لیسانس مهندسی صنایع هستم ولی خیلی بیشتر به مسائل فنی تر و ساخت ربات علاقه دارم.میشه راهنماییم کنید که چطور میتونم منم وارد این جو بشم و بتونم سر در بیارم و کلا از کجا باید شروع کنم؟
از کمکتون واقعا ممنونم.

سلام به نظر من بهتره از یه ربات مسیر یاب ساده یا نور یاب شروع کنید
توی همین فروم یه سرچ بزنید کلی مطلب پیدا می شه!
۰۹-آبان-۱۳۸۸, ۱۲:۵۶:۰۸
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : t3r!p3000, WhiteNoise, orange signal
potter آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 1
موضوع‌ها: 0
تاریخ عضویت: اسفند ۱۳۸۸

تشکرها : 0
( 2 تشکر در 1 ارسال )
ارسال: #8
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
سلام دوستان
راستش من تازه شروع کردم به یاد گیری
میخواستم با روبات تعقیب نور شروع کنم ولی لینکش خراب بود هیچ کدوم از دوستان لینک جدید ندارن
۱۲-اسفند-۱۳۸۸, ۱۶:۲۴:۳۱
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : WhiteNoise, orange signal
sheitunak آفلاین
وروجک ایرانویج
***

ارسال‌ها: 292
موضوع‌ها: 21
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 1477
( 1086 تشکر در 324 ارسال )
ارسال: #9
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
سلام دوست عزیز
منظورتون از خراب بودن لینک چیه؟؟ چون الآن شما دقیقا توی همین بخش پست دادین
این لینک را باز کن همش آموزش ربات (تمامی لینک های داخلیش را هم امتحان کردم و مششکلی ندارن) هر قسمتی را که دوست داشتی میتونی بخونی و اشکالاتت را بپرسی

http://forum.iranled.com/forumdisplay.php?fid=262

موفق باشین

بدترین گناه این است که به کسى که تو را راستگو مى پندارد دروغ بگویى. "گوته"
۱۲-اسفند-۱۳۸۸, ۱۹:۵۴:۲۸
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : t3r!p3000, WhiteNoise, orange signal
balanmo12 آفلاین
تازه وارد

ارسال‌ها: 7
موضوع‌ها: 1
تاریخ عضویت: شهریور ۱۳۸۸

تشکرها : 2
( 58 تشکر در 7 ارسال )
ارسال: #10
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
لینک های درست را در آدرس زیر پدا کنید:
beygielectronic.blogfa.com
من وقت ندارم این لینک ها رو تو سایت قرار بدم
از مدیران انجمن در خواست میکنم پس از قرار دادن لینک های صحیح این قسمت را حذف کنند
با تشکر
۱۷-اسفند-۱۳۸۸, ۱۵:۵۸:۵۵
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : iris, WhiteNoise
WhiteNoise آفلاین
مدیر بازنشسته
*****

ارسال‌ها: 941
موضوع‌ها: 21
تاریخ عضویت: مرداد ۱۳۸۹

تشکرها : 8104
( 7796 تشکر در 3061 ارسال )
ارسال: #11
RE: ساخت ربات نور یاب برای مبتدی ها
آقا این همه مدار برا یه نور یاب زیاد نیست؟
من با یه فتوسل ساختمش خیلیم خوب کار میکرد
یه موتور مستقیم وصل کرده بودم به منبع تغذیه برای اون یکی موتور هم مداری که تو پیوست گزاشتمو استفاده کردم
(ترانزیستور ها C945هستن )


.bmp   NOOR YAB.bmp (اندازه: 175.84 KB / تعداد دفعات دریافت: 156)
۲۰-مرداد-۱۳۸۹, ۲۱:۵۲:۳۰
ارسال‌ها
پاسخ
تشکر شده توسط : رسول, t3r!p3000


موضوعات مرتبط با این موضوع...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  ربات مسیریاب 5 سنسور با میکروکنترلر AVR omid_phoenix 123 49,612 ۰۵-آبان-۱۳۹۷, ۲۱:۱۳:۱۸
آخرین ارسال: 1نفر
  آموزش ساخت ربات از صفر تا جایی که بتونیم ilgar 326 275,280 ۰۶-شهریور-۱۳۹۶, ۱۶:۲۷:۳۲
آخرین ارسال: telbaz
  کمک در ساخت ربات مسیر یاب osh 31 31,083 ۱۸-تير-۱۳۹۵, ۱۵:۵۸:۱۲
آخرین ارسال: omid_phoenix
  [آموزشی] اموزش ساخت ربات پرنده یا کواد کوپتر a.mehran 17 54,193 ۱۰-اردیبهشت-۱۳۹۵, ۱۲:۱۵:۱۶
آخرین ارسال: a.mehran
  کمک برای برنامه ربات تعقیب خط iman-63 13 16,578 ۲۸-تير-۱۳۹۴, ۱۰:۵۹:۴۳
آخرین ارسال: milad15m
  [فوری] سوالات ربات مسیریاب milad15m 245 88,823 ۰۸-خرداد-۱۳۹۴, ۲۲:۲۷:۴۴
آخرین ارسال: omid_phoenix
  مشکل تو برنامه نویسی ربات تعقیب خط (سخت افزارشو ساختم) haji110 22 24,409 ۰۶-خرداد-۱۳۹۴, ۲۳:۱۸:۲۱
آخرین ارسال: علی عابدینی
  اموزش ساخت ربات مسیر یاب 1nafar 6 104,301 ۲۰-فروردین-۱۳۹۴, ۱۶:۱۳:۰۰
آخرین ارسال: sinaitg
  [آموزشی] فیلم ساخت قدم به قدم ربات پرنده behzady 2 12,468 ۲۰-آذر-۱۳۹۳, ۰۰:۳۶:۴۷
آخرین ارسال: aminramyar78
  کمک در مورد درست کردن ربات مسیر یاب siam2010 9 14,807 ۳۱-شهریور-۱۳۹۳, ۲۲:۱۶:۲۴
آخرین ارسال: milad15m

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 4 مهمان

صفحه‌ی تماس | IranVig | بازگشت به بالا | | بایگانی | پیوند سایتی RSS